Wymaganie nieistniejących dokumentów

• Autor wątku Autor wątku tradusio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tradusio

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Dzień dobry,

Posiadam ubezpieczenie zdrowotne u jednego z ubezpieczycieli, a na początku tego roku przeszedłem operację, a następnie rehabilitację nogi w klinice w której byłem operowany.

Zgodnie z wytycznymi dostępnymi na stronie internetowej ubezpieczyciela, wysłałem zgłoszenie o refundację przez formularz, załączając dokumenty opisane jako wymagane na stronie ubezpieczyciela:
1) Wypełnione i podpisane zgłoszenie refundacji
2) Fakturę / rachunek
3) Kopię skierowania lekarskiego

Do tego dołączyłem wypis ze szpitala oraz zaświadczenie o wykonaniu wszystkich zabiegów wraz z cenami jednostkowymi każdego spotkania rehabilitacyjnego.

Ubezpieczyciel jednak nie chce wypłacić odszkodowania i wymaga dokładnych cen jednostkowych za KAŻDĄ wykonaną procedurę rehabilitacyjną. Spotkania rehabilitacyjne trwają ok. 1h i są liczone całościowo przez klinikę, a procedury wykonane podczas godzinnego spotkania nie są wyszczególnione. W systemie kliniki nie posiadają one również cen jednostkowych.

Tym samym ubezpieczyciel wymaga dokumentów, które nie istnieją, a klinika rozkłada ręce, bo nie są w stanie dostarczyć żadnych dodatkowych dokumentów.

Proszę o informację co w takim wypadku powinienem zrobić.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Na razie ubezpieczyciel nic nie przedstawił, więc wczoraj napisałem do nich z prośbą o przekazanie tego dokumentu.

Jak już otrzymam odpowiedź to wrócę tutaj :)

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem.

Dokument nazywa się "Instrukcja zwrotu kosztów leczenia". Oto jeden z podpunktów:

Faktura lub rachunek muszą zostać wystawione na nazwisko Ubezpieczonego,
któremu została wykonana usługa medyczna i ponadto musi zawierać poniższe
informacje:
• nazwa wykonanej procedury medycznej,
• ilość wykonanych procedur medycznych danego typu,
• data wykonania każdej procedury medycznej,
• cena każdej wykonanej procedury medycznej.
Powyższe informacje szczegółowe mogą stanowić załącznik do faktury/
rachunku/paragonu*, jeśli nie zostały umieszczone na tychże dokumentach.

Problem w tym, że na fakturze widnieje "Usługa rehabilitacyjna", a klinika nie prowadzi spisu cen jednostkowych poszczególnych procedur.

Jakieś pomysły? Dziękuję.

Spotkanie z fizjoterapeutą przez 1h czasu jest wycenione na 150 zł brutto. To jest cena za "Usługę rehabilitacyjną".

Więc zwróć się do kliniki o wyszczególnienie kiedy i jaka usługa się odbywała. Mają obowiązek ci te dane podać.

No i podali... Ale nie mają cen jednostkowych dla usług, które zostały wykonane.

Rozumiem, że brak dalszych odpowiedzi oznacza, że nic nie można zrobić?

Czyli jak zwykle klient 'przegrał' z ubezpieczycielem :) Szkoda, że wszystkie kontakty ubezpieczony - ubezpieczyciel trzeba w ogóle rozpatrywać w formie WALKI. To nie powinna być walka, a świadczenie usługi za którą płacę.

Czy ta "Instrukcja zwrotu kosztów leczenia" to składnik OWU? Czy ten dokument został Ci przekazany przed podpisaniem umowy ubezpieczenia?

Powrót