Wymeldowanie adm - droga przez mękę??

• Autor wątku Autor wątku ivka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ivka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z wymeldowaniem (jeszcze) męża - obcokrajowca, zameldowanego czasowo, pozew rozwodowy złożony w maju ubiegłego roku... Złozyłam wniosek o wymeldowanie administracyjne, w którym ujęłam iż mąż nie przebywa, nie ma w domu zadnych jego rzeczy (dom jest moja własnością), nachodzi mnie raz na dwa, trzy miesiące wynosząc co się da - obecnie niewiele już zostało, ubliżajac mi i znęcając się psychicznie. Policjanci utwierdzają go, ze dopóki jest zameldowany ma prawo przebywać w domu i robić co mu sie żywnie podoba, mimo że po roku od jego wyprowadzki zmieniłam zamki. Pani urzędniczka stwierdziła dziś, że skoro nieznane jest mi miejsce jego pobytu, zameldowany jest na stałe na Litwie (jest Litwinem) to będą go szukać porzez biuro paszportowe, później sąd ustanowi mu kuratora i dopiero wówczas sprawa ruszy - bez kuratora albo obecności męża jest to niemożliwe. A czytam na tym forum, że zameldowanie to administracyjne POTWIRDZENIE POBYTU. Skoro pobytu nie ma i delikwenta trzeba poszukiwać - gdzie tu sens? Dowiedziałam się, ze cały ten proces ma potrwac około pół roku. Czy jest to prawdą i czy jest może jakieś inne rozwiązanie??!!

Proszę złożyć wniosek. Jeżeli w ciągu miesiąca nie otrzyma Pani żadnej informacji w sprawie proszę złożyć skargę na bezczynność organu. I po prostu monitorować sprawę.
Nie ma prawa przebywać w domu. Zameldowanie nie daje prawa do mieszkania. Ono jedynie jest ewentualnym dowodem w sprawie o przywrócenie posiadania, fakt że ktoś mieszka (zameldowanie) dowodzi że posiada rzecz. Fakt zameldowania nie oznacza jednak prawa do mieszkania.
Proszę następnym razem poprosić policjantów o zaprzestania udzielania błędnych informacji.

Witam ponownie
Dziekuję za udzielenie odpowiedzi. Wymeldowanie nadal się "nie dokonało". Co miesiąc otrzymuje pismo, że postępowanie zostaje przedłużone o kolejny miesiąc - ostatnie mówi o terminie listopadowym. Czy jest jakis przewidziany prawnie ostateczny termin wymeldowania administracyjnego??
Pozdrawiam

Chyba nie do końca jednak, wymeldowanie trwało 7 m-cy, ale ... W końcu liczy sie efekt :-)

Powrót