Wymeldowanie na podstawie wyroku z rozwodu pilnie

• Autor wątku Autor wątku alladyn11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alladyn11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam wszystkich forumowiczów ma pytanie za dwa dni uprawomocni się wyrok w sprawie rozwodowej mojej kuzynki. W wyrok sąd dokonał podziału majątku mieszkania własnościowego spółdzielczego które było zakupione przed ślub przez kuzynkę i jej męża. W wyroku jest zapisane iż kuzynka ma spłacić męża w ciągu 14 dni od uprawomocnienia wyrku( jeśli tego nie zrobi odsetki), natomiast niema żadnego zapisu, że jej maż ma się wymeldować. Czy on będzie go mogła wymeldować gdyby on tego nie zrobił na podstawie takiego wyroku. Pani mecenas powiedział, że tak.

Na podstawie samego wyroku wymeldować go nie może.
Sprawy meldunkowe rozstrzyga się w postępowaniu administracyjnym a nie cywilnym.
O meldunku było już na forum mnóstwo dyskusji. Wystarczy poczytać na początek, a potem ewentualnie zadawać szczegółowe pytania.

Tak czytałem i z tego wynika iż może wnioskować wymeldowanie z urzędu, jego rzeczy są w mieszkaniu i gdy wyślą komisję ona to stwierdzi mogą nie chcieć go wymeldować tym bardziej iż ma zaprzyjaźnioną sąsiadkę która powie iż on tam mieszka. chyba pozostaje jej tylko wnieść apelację jutro mija termin. Czy koś wie czy można przywrócić termin gdyby był nie dotrzymany.

A co ta apelacja ma jej dać? Bo na razie nie bardzo widzę związek.

To by sąd w wyroku nadmienił iż jeśli ona go spłaci w ciągu tych określonych 14 dni to on się wymelduje pod rygorem eksmisji.

Proszę o jakieś sugestie lub podpowiedzi.

Sąd tego nie nadmieni w wyroku. Kwestie meldunkowe nie podlegają umowie. To obowiązek ustawowy realizowany zgodnie z ustawą.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czyli pozostaje sprawa o eksmisję, a jeszcze jedno jeśli on nie przyjmie pieniędzy bo się nie stawi, i po 14 dniach da sprawę do komornika by ją obciążyć kosztami. Jak ona może się przed takim działaniem zabezpieczyć. Pozdrawiam.

Jeśli nie przyjmie pieniędzy do ręki to zawsze można mu je np. wysłać pocztą czy przelewem bankowym a w ostateczności złożyć do tzw.depozytu sądowego. O depozycie o ile mnie pamięć nie myli też były dyskusje na forum. Spróbuj poszukać a jak to nie wystarczy to dopytuj.

Powrót