wymeldowanie niemcy

• Autor wątku Autor wątku pgawel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pgawel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Dnia 28.02.2014 zakończyłem prace w Niemczech, w Hesji, 21.03.2014 wróciłem do Polski. Jednak zapomniałem o tym żeby się wymeldować. Sprawdziłem to już i mogę to zrobić wysyłając formularz pocztą, jednak czy nie orientuje się ktoś czy z powodu 3 miesięcznego opóźnienia zostanie nałożona na mnie jakaś kara?

Ponadto kolega z Niemiec poinformował mnie, że dostałem pismo z firmy ubezpieczeniowej AOK, że miałem tylko 4 tygodnie bezpłatnego ubezpieczenia po zakończeniu pracy, i że za każdy miesiąc czyli kwiecień, maj, czerwiec, muszę zapłacić karę 700 euro. Zadzwoniłęm do niech i poinformowalem ich że 21 marca wyprowadziłem się z Niemiec. Powiedzieli że w takim razie ok, nie musze nic płacic, a problem wynikł z tego ze nie wymeldowałem się w odpowiednim czasie. Teraz muszę sie wymeldować i boję się o karę za opóźnienie.

Pozdrawiam,
Piotr

Cześć! Jestem w podobnej sytuacji i mam pytanie. Jak wygląda sprawa z opóźnieniem wymeldowania na dzień dzisiejszy? Dostałeś jakąś karę za to? Proszę o szybką odpowiedź to bardzo ważne!!! Z góry dziękuję i pozdrawiam!

To nie jest kara, tylko zaległe ubezpieczenie. Kazdy, kto nie zgłosi w ubezpieczalni, że się wymeldował z De, zjeżdza do Pl i rezygnuje z ich ubezpieczenia, otrzymuje ostatecznie rachunek do zapłaty, gdyż jest ciagle ubezpieczony w De.

To moze byc "kara" (grzywna administracyjna)l, bo za niedopelnienie obowiazku meldunkowego, do czego zalicza sie rowniez wsteczne/opoznione wymeldowanie w urzedzie meldunkowym, moze byc nalozona grzywna pieniezna

Tylko, że to 700 E było z Krankenkasse, a nie z urzędu meldunkowego, więc nie była to kara a zaległe i bieżace ubezpieczenie, które nie zostało zapłacone.

Powrót