wymeldowanie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Kuba19934
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuba19934

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, z góry przepraszam,ale pewnie umieściłem temat w złym miejscu.
Mianowicie chodzi o to,że przez ostatnie 3 tygodnie pracowałem i mieszkałem w Niemczech. Jednak musiałem wrócić do kraju, rozwiązałem umowę o pracę, oraz byłem w tamtejszym urzędzie się wymeldować z domu,w którym mieszkałem (mam potwierdzenie). Dostałem informację,że muszę te potwierdzenie gdzieś wysłać aby nie były mi naliczane jakieś koszty ubezpieczenia/podatków? Jednak nie bardzo rozumiem czy to do końca prawda, czy osoba która mi to powiedziała była do końca "doinformowana", bo skoro załatwiłem wszystkie formalności to po co jeszcze muszę im wysłać potwierdzenie wymeldowania..Z góry dziękuję za odpowiedź.

Prawda , musisz powiadomić swoją kk o wymeldowaniu z De. Samo wymeldowanie nie powoduje z automatu zamknięciu ubezpieczenia i ono dalej jest naliczane.

Dziękuje, czyli nawet jeśli nie załatwiałem żadnego ubezpieczenia osobiście, tylko wszystko było poprzez firme organizowane to i tak kopię tego wymeldowania muszę wysłać pocztą?

Kuba19934 napisał:
Dziękuje, czyli nawet jeśli nie załatwiałem żadnego ubezpieczenia osobiście, tylko wszystko było poprzez firme organizowane to i tak kopię tego wymeldowania muszę wysłać pocztą?
Dokładnie ,musisz sam. Firma niczego nie załatwi, wyślij wymeldowanie z De i dobrze by było wysłać też kontynuację ubezpieczenia w Pl.

Powrót