wymeldowanie z mieszkania socjalnego

• Autor wątku Autor wątku mooni*
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mooni*

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
najemca lokalu socjalnego zameldowany w innym lokalu

Czy można się wymeldować z lokalu socjalnego i jednocześnie nadal być jego głównym najemcą? Jestem współnajemcą lokalu socjalnego z eks mężem. Po rozwodzie wyprowadziłam się i wynajmuję mieszkanie prywatnie. Jednak nadal jestem u eks zameldowana i nadal jestem współnajemcą -umowa niedawno została przedłużona na kolejne 5 lat. Poinformowano mnie aby nie rezygnować, bo w przypadku zgonu eks mam prawo tam mieszkać...Pytanie czy nadal będę spełniać warunki... Teraz chciałabym się zameldować u rodziców. Czy muszę wtedy zrezygnować z lokalu socjalnego ?

Ostatnia edycja:
RE: najemca lokalu socjalnego zameldowany w innym lokalu

mooni* napisał:
umowa niedawno została przedłużona na kolejne 5 lat. Poinformowano mnie aby nie rezygnować, bo w przypadku zgonu eks mam prawo tam mieszkać...

Administracja posiada wiedzę, że opuściłaś ten lokal i najęłaś inny na wolnym rynku?

Tak, administracja oraz organy przedłużające umowę lokalu socjalnego wiedzą. Składałam również pismo o rozkwaterowanie mieszkania socjalnego na dwa odrębne ale odmówiono mi.

RE: najemca lokalu socjalnego zameldowany w innym lokalu

mooni* napisał:
Teraz chciałabym się zameldować u rodziców.

Jest zasada, że meldujemy się tam, gdzie faktycznie mieszkamy.
Jeśli mieszkasz w lokalu, który najmujesz na wolnym rynku, to tam powinnaś się zameldować, a nie u rodziców.
Lokal socjalny moim zdaniem i tak stracisz, bo stać Cię na najem innego lokalu.

Dziękuję Lewanna

Powrót