Wymeldowanie z mieszkania w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku prawna12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prawna12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, od ponad roku przebywam w Polsce, wczesniej mieszkalam kilka lat w Niemczech. Mam wyznaczona sprawe rozwodowa ( mozliwe, ze bedzie to wyrok zaoczny, gdyz z mezem nie mam zbytnio kontaktu, ma podwojne obywatelstwo). Nie wymeldowalam sie z mieszkania gdyz przed powrotem nie bylo to zbytnio mozliwe, poniewaz maz utrudnial prawie wszystko...Moje pytanie brzmi: czy moge wymeldowac sie z mieszkania w Niemczech tutaj z Polski, listownie itp? Czy dostarczenie np kserokopii potwierdzenia rozwodu w tlumaczeniu na jezyk niemiecki moze pomoc? Bardzo, bardzo prosze o pomoc, pozdrawiam.

Witam, od ponad roku przebywam w Polsce, wczesniej mieszkalam kilka lat w Niemczech. Mam wyznaczona sprawe rozwodowa ( mozliwe, ze bedzie to wyrok zaoczny, gdyz z mezem nie mam zbytnio kontaktu, ma podwojne obywatelstwo). Nie wymeldowalam sie z mieszkania gdyz przed powrotem nie bylo to zbytnio mozliwe, poniewaz maz utrudnial prawie wszystko...Moje pytanie brzmi: czy moge wymeldowac sie z mieszkania w Niemczech tutaj z Polski, listownie itp? Czy dostarczenie np kserokopii potwierdzenia rozwodu w tlumaczeniu na jezyk niemiecki moze pomoc?Jak wymeldowac sie z mieszkania w Niemczech na odleglosc? Pracuje w Polsce i nie mam mozliwosci znow tam przyjezdzac. Wiem rowniez, ze konieczne jest to do wymeldowania sie z kraju. Bardzo, bardzo prosze o pomoc, pozdrawiam.

O to powinnaś zapytać urząd niemiecki, który Cię meldował.
Zadaj to pytanie w dziale "Systemy prawne innych państw", jak mniemam tam najprędzej ktoś udzieli odpowiedzi

prawna12 napisał:
Witam, od ponad roku przebywam w Polsce, wczesniej mieszkalam kilka lat w Niemczech. Mam wyznaczona sprawe rozwodowa ( mozliwe, ze bedzie to wyrok zaoczny, gdyz z mezem nie mam zbytnio kontaktu, ma podwojne obywatelstwo). Nie wymeldowalam sie z mieszkania gdyz przed powrotem nie bylo to zbytnio mozliwe, poniewaz maz utrudnial prawie wszystko...Moje pytanie brzmi: czy moge wymeldowac sie z mieszkania w Niemczech tutaj z Polski, listownie itp? Czy dostarczenie np kserokopii potwierdzenia rozwodu w tlumaczeniu na jezyk niemiecki moze pomoc?Jak wymeldowac sie z mieszkania w Niemczech na odleglosc? Pracuje w Polsce i nie mam mozliwosci znow tam przyjezdzac. Wiem rowniez, ze konieczne jest to do wymeldowania sie z kraju. Bardzo, bardzo prosze o pomoc, pozdrawiam.

Zadzwonic lub napisac e-mail do urzedu meldunkowego tam gdzie jestes zameldowana. Nie jestem pewna ale na odleglosc i bez dowodu osobistego raczej sie nie da.
Dlaczego tego nie zrobilas, gdy wracalas do Pl.
Pamietaj tez, ze ten rok niewymeldowania bedzie mial skutki finansowe, gdyz jestes zobowiazana za ten rok uregulowac Twoje ubezpieczenie zdrowotne. Krankenkasse wyslala Ci napewno pare rachunkow do uregulowania na Twoj adres zameldowania.

Przed powrotem bylam w tej spoldzielni i powiedzieli mi, ze oboje musielibysmy sie wymeldowac... zaznaczam ze on dalej mieszka w tym mieszkaniu. Czy po rozwodzie to cos zmieni? Co robic w chwili obecnej? pozdrawiam

Ty mylisz dwa pojecia:
1) wymeldowanie w urzedzie meldunkowym, tutaj spoldzielnia nie ma nic do gadania,
2) wyrejestrowanie z umowy najmu w spoldzielni, tu spoldzielnia ma swoje zasady

ad 1: mozliwe jest wymeldowanie w urzedzie meldunkowym przez pelnomocnika, wystarczy napisac na kartce "upowazniam osobe XY do wymeldowania mnie w moim imieniu z mieszkan przy ulicy......" i dac tej osobie kopie dowodu osobistego, ale to musialaby byc osoba mieszkajaca na miejscu.
To moglas zrobic sama przed wyjazdem do Polski i maz nie mialby tu nic do gadania, sama sobie narobilas niepotrzebnie teraz klopotow.
Wymeldowanie z data "wsteczna" jest w zasadzie nieprzywidywane przez prawo niemieckie, urzad meldunkowy moze to ewentualnie zrobic, ale moze ci tez wlepic za to grzywne administracyjna za niedopelnienie obowiazku meldunkowego!

ad 2: jak macie umowe najmu w spoldzielni na oba nazwiska, to juz trzeba negocjowac ze spoldzielnia, jak to zrobic.

Przeciez zeby wymeldowac sie z kraju musze miec potwierdzenie wymeldowania z miejsca zamieszkania, a niestety takiego nie posiadam

Ostatnia edycja:
Dalej mieszasz dwie sprawy: umowe najmu ze spoldzielnia i wymeldowanie w urzedzie miasta
Spoldzielnia musi ci potwierdzic wymeldowanie z mieszkania, ale to nie nie ma wplywu na twoj stosunek najemcy wobec spoldzielni jako wspollokator. Albo innymi slowy: czy sie wymeldujesz w urzedzie meldunkowym i czy tam mieszkasz czy nie, bedziesz jako prawny wspollokator musiala dalej placic czynsz.
Jak maz sie nie chce zgodzic na twoja rezygnacje z umowy o najm, to po rozwodzie sad moze zadecydowac na ten tematt, ale to juz by trzeba zalozyc osobna sprawa sadowa, ktora ureguluje twoja sytuacje wobec spoldzielni.

Co powinnam zrobic teraz Twoim zdaniem w obecnej sytuacji? :(

Dodam, ze bylam w urzedzie miasta i powiedzieli, ze musze dostarczyc potwierdzenie wymeldowania z mieszkania, a nie dostalam go, poniewaz maz nie zgodzil sie na przeprowadzke co bylo wtedy konieczne.

prawna12 napisał:
Dodam, ze bylam w urzedzie miasta i powiedzieli, ze musze dostarczyc potwierdzenie wymeldowania z mieszkania, a nie dostalam go, poniewaz maz nie zgodzil sie na przeprowadzke co bylo wtedy konieczne.

Twoj maz ma guzik do Twojego wymeldowania w urzedzie meldunkowym. Zrob to co Pogodniak pisze albo najlepiej tam pojedz, to od razu zalatwisz sprawe ze spoldzielnia. I zalatw to czym predzej, bo jak on nie zaplaci czynszu albo zdewastuje to mieszkanie, to ty jestes za to wspolodpowiedzialna. A juz nie daj Boze jak dostaje Wohngeld albo JC placi czynsz i nie wiedza nic ze cie tam nie ma.

Problem w tym ze przed wyjazdem chcialam wszystkie sprawy pozalatwiac, tylko ze w urzedzie miasta powiadziano mi ze bez zaswiadczenia o wymeldowaniu z mieszkania nie moge sie wymeldowac.Oczywiscie spoldzielnia jak i urzad wiedzieli o moich planach powrotu do Polski.Czy dobrym pomyslem byloby wyslanie na adres spoldzielni przetlumaczonego wezwania na sprawe rozwodowa?

Ostatnia edycja:
prawna12 napisał:
Problem w tym ze przed wyjazdem chcialam wszystkie sprawy pozalatwiac, tylko ze w urzedzie miasta powiadziano mi ze bez zaswiadczenia o wymeldowaniu z mieszkania nie moge sie wymeldowac.Oczywiscie spoldzielnia jak i urzad wiedzieli o moich planach powrotu do Polski.Czy dobrym pomyslem byloby wyslanie na adres spoldzielni przetlumaczonego wezwania na sprawe rozwodowa?

Co ma rozwód do wymeldowania, to dwie różne sprawy... Wymeldować się możesz w Urzędzie w każdym momencie i niczyjej tu zgody nie potrzeba tylko Twojej decyzji i Twój podpis na druku o wymeldowanie. Znajdziesz na stronie internetowej Twojego Urzędu gdzie mieszkałaś lub osobiście. Ludzie Ci piszą co zrobić a Ty swoje wkoło...

Powrót