Wymeldowanie z Niemiec, powrót do Polski

• Autor wątku Autor wątku Pawel141
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel141

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, chcę wymeldować się z Niemiec ( aktualnego adresu zamieszkania ) i powrócić do Polski , co w takim przypadku będzie mi potrzebne? Dodam że mam tylko dowód Niemiecki i obawiam się tego gdy będę chciał się wymeldować to zabiorą mi dowód, a przez granicę bez dowodu nawet nie myślę jechać. Dopiero po powrocie do Polski będę mógł wyrobić Polski dowód, i co jeśli poinformuję szkołę że chcę ją anulować, będą mi przychodzić do domu tutaj w Niemczech jakieś papiery żebym szedł do pracy ? chcę tu wrócić ale dopiero na okres letni i nie wiem czy jest sens wymeldowywania się. czekam na jakieś odpowiedzi z waszej strony, pozdrawiam ;)

Nie znam niemieckiego prawa. Przenoszę na forum "niemieckie".
Ewentualnie poproszę Moderatora o cofnięcie na administracyjne, jeśli temat rozwinie się w kierunku obowiązku meldunkowego w Polsce.

Ostatnia edycja:
Skoro oprocz obywatelstwa niemieckiego masz rowniez polskie, to nie mozesz, przynajmniej pod wzgledem formalnym, okazywac polskim wladzom (np. strazy granicznej) obcego dokumentu tozsamosci (niemieckiego dowodu osobistego), bo tego zabrania nowa polska ustawa o obywatelstwie polskim.

Niemieckiego dowodu ci nikt nie zabierze, tylko dostaniesz nowy bez adresu zameldowania w Niemczech, jesli zadeklarujesz wyjazd za granice.
A na wyjazd do Polski mozesz sobie wyrobic w dowolnym polskim konsulacie polski paszport.
Tylko jak chcesz wrocic w lecie, to bedziesz przechodzil na nowo ta sama procedure, tylko odwrotnie: w Polsce wymiana dowodu osobistego z zameldowaniem polskim na dowod bez zameldowania w Polsce, a po przyjezdzie do Niemiec wymiania dowodu niemieckiego bez zameldowania na dowod z zameldowaniem.
Nie za bardzo rozumiem sens tego wszystkiego

Hi! Ja z kolei chce zeby mnie wymeldowano z DE natomiast mam konto w PostBanku, ktore bym chcial zachowac na ok miesiac. Czy jest mozliwosc zeby tak zrobic? Po miesiacu chcialbym je zamknac tylko niebardzo wiem jak :(

jeszcze będą w Pl wymagali od ciebie potwierdzenia obywatelstwa polskiego ,mi bez tego dowodu nie chca wystawic w Polsce

Powrót