Wymiana a 10 dniowy okres zwrotu

• Autor wątku Autor wątku Zadający pytanie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zadający pytanie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zamówiłem komputer, który jednak z powodu występujących usterek chciałem wymienić na drugi egzemplarz, czy wymiana komputera na drugi egzemplarz wchodzi w skład 10 dniowego okresu zwrotu? Wymianę komputera poparłem powodami dlaczego chcę to zrobić itd. Po wymianę otrzymałem do drugiego komputera drugą fakturę sprzedaży. Czy w sytuacji otrzymania do drugiego komputera drugiej faktury sprzedaży w drugim komputerze obowiązuje nowy okres 10 dni zwrotu?

Nie ma czegoś takiego jak "okres zwrotu". JEst 10-dniowy okres odstąpienia od umowy spraedaży na odległość (poza siedziba sprzedawcy). By odstapic od takiej umowy, nie trzeba się tłumaczyć, zaś sprzedawca ma obowiązek pisemnego powiadomienia o istnieniu takiej możliwości. JEżeli tego nie zrobił, klient ma prawo odstapic od podobnej umowy w ciągu 3 miesięcy od momentu gdy sie dowiadział o istnieniu podonbej możliwości.
Natomiast z innej ustawy wynika prawo żądania wymiany towaru niezgodnego z umową na nowy, zgodny, lub doprowadzenia go do zgodności przez naprawę: sprzedawca odpowiada za sprzedany towar przez 24 miesiące od daty wydania go klientowi. NAdmianiam, że nie jest to odpowiedzialnośc z "gwarancji". Gwarancja i jej warunki są proponowane przez gwaranta dobrowolnie, a więc gwarancja może być krótsza.

O chęci zwrotu i otrzymania pieniędzy poinformowałem w liście elektronicznym oraz telefoniczne, komputer wysłałem kurierem na co mam potwierdzenie i zrobione zdjęcia co było w paczce, jednak nie zawarłem pisma związane z odstąpieniem od umowy, gdyż sprzedawca powiedział, że nie trzeba. Ile czasu sprzedawca może oddawać mi pieniądze? Co należy zrobić w sytuacji bardzo długiej zwłoki w zwrocie pieniędzy?

Powrót