Wymiana barierki

• Autor wątku Autor wątku TakaSprawa 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TakaSprawa 123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam niedawno miałem małą kolizję otóż jadąc autem wpadłem w poślizg i uderzyłem w barierkę przy jezdni nikomu nic się nie stało barierka tez nie była uszkodzona jedynie auto zostało uszkodzone . Odjechałem z miejsca zdarzenia dojechałem do domu ale po chwili zajechała policja nawet nie wiem kto im dał znać no ale... sprawdzili mnie byłem trzeźwy na pytanie dlaczego odjechałem odpowiedziałem ze nie miałem telefonu przy sobie zeby zgłosić zdarzenie do tego uszkodzeniu doznało tylko moje auto . Moje pytanie czy ubezpieczenie pokrywa w tej chwili koszta?? Czy sam na własna rękę bede musiał zapłacić za szkody ?? Jak wysokie koszta mogą być ?? Z gory dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam

Piszesz, że barierka nie została uszkodzona, ale wątek nazwałeś "wymiana barierki". Przypuszczam, że skoro policja przyjechała do Ciebie po tym wydarzeniu, to ta barierka musiała być uszkodzona. Czy popełniłeś przestępstwo niedozwolonego oddalenia się z miejsca wypadku, tj.czynu z § 142 StGB (niem. kodeks karny)? To zależy od tego, jak duża była szkoda spowodowana tym wypadkiem, jak długo czekłałeś itp. Twój ubezpieczyciel na pewno wyrówna wyrządzoną szkodę i zapłaci koszty naprawy tej barierki; nie ma innego wyjścia. W tym konkretnym przypadku nie będzie od Ciebie dochodził tytułem regresu kwoty, którą wypłaci poszkodowanemu. Nawet jeśli zostałbyś uznany winnym przestępstwa z § 142 StGB (niedozwolone oddalenie z miejsca wypadku), nie może to być podstawą regresu Twojego ubezpieczyciela przeciwko Tobie.

Powrót