Wymiana butelek przy zakupie piwa.

• Autor wątku Autor wątku trebormir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trebormir

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Zakupiłem piwo z jednych ze sklepów dokładnie było to tyskie. W drugim sklepie chciałem kupić piwo, wziąłem butelki na wymianę (od tyskiego). Kupowałem warke ponieważ w sklepie nie ma w sprzedaży tyskiego. Pani mówi mi że nie może przyjąć butelki na wymianę, ponieważ nie maja tyskiego w ofercie i przyjmuja butelki na wymianę tylko takie jakie maja w sklepie. Czy mogą sobie tak robić ? Jak to wygląda prawnie ?

Pozdrawiam.

Tak, mogą.
Kaucję pobrano w sklepie X i ciężko od sklepu Y domagać się rozliczenia kaucji od X.

Ja nie wymagam rozliczenia kaucji. Chce wymienić butelki przy zakupie piwa a nie zwrotu za kaucje.

Kalos - nie jestem pewien...

Internetowy System Aktów Prawnych

Art. 14. Jednostki handlu detalicznego są obowiązane do przyjmowania zwracanych i na wymianę opakowań wielokrotnego użytku po produktach w takich opakowaniach, które znajdują się w ich ofercie handlowej.

Jeśli butelka Tyskiego różni się od butelki Warki, to nie jest to opakowanie znajdujące się w ofercie handlowej sklepu.

Ale to tylko moja opinia.

Wittka, oczywiście i moja wypowiedz zgadza się z twoją, sklep ma obowiązek przyjąć butelkę, ale już nie ma obowiązku zwracać kaucji za butelkę która nie była u nich zakupiona. Czyli butelkę można zdać w takim sklepie ale bez odbioru kaucji.

No właśnie tego nie jestem pewien.

Co do kaucji - pełna zgoda, bo nie da się rozliczyć zakupów i zwrotów w dwóch różnych punktach handlowych.
Gdyby oba sklepy miały w ofercie ten sam gatunek piwa - obowiązek przyjęcia jest oczywisty aż nadto.
Ale ponieważ nie mają, a opakowania są różne kształtem - nie jestem przekonany co do obowiązku przyjęcia.

owszem - w sklepie mogą tak zrobic. wspomniana Warka należy do grupy Żywiec, natomiast Tyskie to jedna z marek Kompanii Piwowarskiej. Butelki maja inny kształt i są gromadzone w innych transporterach. Jeśki w danym sklepie nie mają piw z firmy A to nie moga przyjąć butelek z firmy B, bo nikt im później tego nie wymieni.

co innego, jeśli "pani Jadzia" w sklepie jest niedouczona: miałem sytuację, że wymieniałem butelkę z dość rzadkiego piwa OKOCIM SEZONOWE chcąc kupic Warkę. Pani mi powiedziała, że tej butelki nie przyjmie, ponieważ nie ma takiego piwa w asortymencie, podczas gdy na półce znajdowały sie inne marki spod znaku OKOCIM w identycznych butelkach z których zwrotem sklep nie miałby problemu. W tym momencie bład popełnia sprzedawca

Powrót