wymiana dokumentow po slubie z obywatelka niemiecka

• Autor wątku Autor wątku aureliusz Rex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aureliusz Rex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
biore slub z obywatelka niemiecka i przyjmuje jej nazwisko,co laczy sie z wymiana wszystkich dokumentow.Mieszkam w niemczech od 2 lat na stale i tu tez pracuje,jaka jest procedura wymiany dokumentow i gdzie tej wymiany dokaonac?Jakie wiaza sie z tym koszty.

Ostatnia edycja:
poniewaz jest pan, jak mniemam obywatelem polskim, wiec wymiany dokonuje pan w polsce

tak mam pytania wiec prosze o pewne i rozsadne odpowiedzi,ok?

nurek68 napisał:
poniewaz jest pan, jak mniemam obywatelem polskim, wiec wymiany dokonuje pan w polsce

hm...a ja slyszalem ze nie musze takiej wymiany dokonywac w polsce ,lecz podobno w niemczech moge tez ,lecz gdzie i jak?:wow:

ale jakie odpowiedzi ? bo nie bardzo rozumiem .. gdzie dokonac w polsce wymiany dowodu osobistego? paszportu? prawa jazdy?

jedyna placowka w niemczech ktora wyda panu tymczasowy dokument potwierdzajacy tozsamosc jest ambasada... ale to jest dokument tymczasowy, ktory nalezy wymienic po przyjezdzie do miejsca zamieszkania w pl

nurek68 napisał:
jedyna placowka w niemczech ktora wyda panu tymczasowy dokument potwierdzajacy tozsamosc jest ambasada... ale to jest dokument tymczasowy, ktory nalezy wymienic po przyjezdzie do miejsca zamieszkania w pl
hm...ale ja juz w polsce nie mam miejsca zamieszkania ,jestem zameldowany w niemczech.....wiec co dalej?

ostatni miejsce zamieszkania w pl... tam powinna znajdowac sie informacja, ze wyjezdza pan za granice mieszkac

nic nie szkodzi ,ze nie masz zameldowania
wyrabiasz tam gdzie ostatnie miejsce zameldowania w Polsce(wielu juz tak wyrabialo)

oczywiscie przez Ambasade paszport zalatwisz
ale nie sadze zeby Ambasada wydala tez Dowod Osobisty Polski
do Niemieckiego narazie nie masz prawa

tez wyrabialam synowi Polski paszport
zaznacze ,ze urodzil sie w Niemczech i nigdy nie byl zameldowany w Polsce
(obywatelstwo podwojne)

witam,dzieki za rade.Wymiane prawa jazdy zalatwilem w ciagu 15 min! szok! lecz niemieckie ,dostane dopiero po 4-5 tygodniach.Pozwolenie na prace,ubezpieczenie zalatwione u niespelna 30 min! chyba mialem farta! co do paszportu ,to dostane w przeciagu 2-3 miesiecy/na 10 lat/.Lecz mam pytanie ,po jakim czasie uzyskam prawo do obywatelstwa niemieckiego i jakie wiaza sie z tym procedury?

wystarczy poczytac pare watkow jest na temat przyznawania obywatelstwa, ile razy mozna pisac na ten sam temat ?:mad:

po 3 latach jak zdasz test na Niemca(mozesz takowe dostac) obywatelstwo.

-należy utrzymywać się z pracy własnej lub małżonka i nie korzystać ze środków pomocy socjalnej :)

ok! dzieki! Nurciu 68,po co sie denewowac? Milo mi beluniu za bzyczliwe porady ,serdecznie pozdrawiam ,nurka:confused: i belunie!:roza: duzo zdrowka!oraz sloneczka!

po pierwsze to prosze sie nie spoufalac, nie przypominam sobie zebym pana prosil o zwracanie sie do mnie per "nurciu" :mad:
po drugie, lenistwo nie poplaca
po trzecie, ile razy mozna odpisywac na te same pytania ?????

hm...ok!Wiem bardzo dobrze ze nie prosil mnie pan o zwracanie sie do pana ,per norciu,lecz dzieki radom pana i inny zyczliwych ludzi ,zalatwilem wreszcie chociaz kilka swoich spraw.Wiec ,wiadomo ze sprawilo mi to wielka ulge,dla tego napisalem do pana zdrobniale,nie w zlosci lecz z radosci.Za co Bardzo,Bardzo przepraszam!ale jest to dla mnie nastepnym doswiadczeniem! ...ludzi poznaje sie po ich stosunku i serdecznosci do innych! A pan poprostu jest zarozumialym /choc posiadajacym wiedze w tym temacie/Gburem...tak wynioslym i zarozumialym i zimnym gburem!...mimo to ,chcialbym jeszcze raz panu Panie nurek68 serdecznie podziekowac za dobre rady:roza:...i mam nadzieje ze kiedys zrozumie pan,ze czasami warto byc serdecznym i zyczliwym dla innych...jesli nie moze pan sobie z tym poradzic,to Ja sluze panu swoja pomoca! Jestem Buddysta,wiec chyba pan rozumie,my wszyscy jestesmy serdeczni i podajemy serce na dloni:)...lecz nie wielu ludzi to potrafi! jeszcze raz serdecznie panu dziekuje i sle cieple pozdrowienia,z powazaniem aureliusz rex"V"

witam pania ,serdecznie dziekuje za odpowiedz na moje pytanie:roza:.Z utrzymaniem siebie i rodziny nie mam problemu,;)od samego przybycia do niemiec prowadze wlasna/ choc mala firme/ i jakos dzieki stworcy,powodzi mi sie niezle/moze dlatego ze ja znam potrzeby ludzi i rozumie ich radosci i smutki?...serdecznie pozdrawiam Pania i cala rodzine,zyczac wszystkiego najlepszego!z powazaniem aureliusz rex"V"

Powrót