Wymiana Dowodu Rejestracyjnego Pojazdu

• Autor wątku Autor wątku jarkope
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarkope

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Jak wszyscy użytkownicy pojazdów, wiemy że regularnie co 5 lat gdy kończą się w dowodzie rejestracyjnym kratki na pieczątki potwierdzające sprawność pojazdu, diagnosta po badaniu technicznym wystawia zaświadczenie o stanie pojazdu i musimy udać się do Wydziału Komunikacji po wymianę dowodu.I tutaj zaczyna się problem. Otóż w mojej miejscowości urzędnik zabiera stary dowód, wydaję dowód zastępczy (tymczasowy) i pobiera stosowną opłatę za wydanie tego (tymczasowego) dowodu. Następnie trzeba odczekać ok. dwa tygodnie i ponownie stawić się w Wydziale Komunikacji po dowód już właściwy i oczywiście uiścić opłatę za wydanie nowego dowodu. Parę lat temu gdzieś na łamach jakiegoś tygodnika motoryzacyjnego, widziałem wzmiankę o tym, że jeżeli stary dowód jest niezniszczony i czytelny,to urzędnik nie ma obowiązku zabierania go i wystawiania tymczasowego do czasu wydrukowania nowego dowodu.Przecież można jeździć ze starym dowodem plus zaświadczenie od diagnosty, i nie trzeba płacić dodatkowych opłat za tymczasowy dowód, który i tak trzeba oddać przy odbiorze nowego. Ale podobno takie praktyki podyktowane są pazernością Urzędów. Podobno są jakieś przepisy które chronią nas przed takimi praktykami urzędników. Jeśli tak, to poproszę o informację jakie lub gzie ich szukać. Dziękuje

Tak mozna jezdzic na zaświadczeniu tylko że ono jest ważne tylko 30 dni od wypisania od diagnosty.

voyteg napisał:
proszę określić jednoznacznie, bo trudno odnieść się do tego
Chodzi o przepisy, numery artykułów które określają, opisują procedurę wymiany dowodów rejestracyjnych, które mówią dokładnie jak urzędnik powinien postępować w czasie takich czynności, a w szczególności o to jak ominąć w/g mnie niepotrzebną opłatę za wydanie dowodu tymczasowego, którego prawdopodobnie urzędnik nie musi wydawać na czas wyrobienia nowego dokumentu

dajvi napisał:
Tak mozna jezdzic na zaświadczeniu tylko że ono jest ważne tylko 30 dni od wypisania od diagnosty.
No i tyle wystarczy aby wystawić nowy dowód. Więc po co wyrabiać tymczasowy?

Powrót