wymiana dowodu

• Autor wątku Autor wątku amelie85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amelie85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Mam pytanie czy istnieją wyjątki w sytuacji, którą przedstawię.
Wyszłam za mąż i przyjęłam nazwisko męża, dowód osobisty powinnam zgłosić do wymiany w ciągu 14 dni, jednocześnie niedługo zmieniam adres zameldowania- w przeciągu miesiąca - do półtorej miesiąca, a w międzyczasie, tzn do końca kwietnia - czyli po upływie 14 dni od faktu zawarcia małżeństwa będę potrzebowała dowodu osobistego do notarialnej umowy kupna mieszkania.
Jak w takim razie powinnam postąpić - czekać na zmianę dowodu, i za miesiąc zmieniać go znowu z powodu zmiany adresu zameldowania, a u notariusza posługiwać się jakimś zaświadczeniem wydanym przez urząd, czy też jest prawo pozwalające mieć przez pewien czas ten sam dokument tożsamości lub potwierdzenie urzędowe na czas wyrabiania nowego dowodu?

na czas wyrabiania nowego dowodu posługujesz się starym - on jest ci zwracany. adne zaświadczenie nie jest dokumentem tożsamości.

magdalena21b napisał:
na czas wyrabiania nowego dowodu posługujesz się starym - on jest ci zwracany. adne zaświadczenie nie jest dokumentem tożsamości.

A czy jeśli kupuję mieszkanie wraz z małżonkiem, akt będzie ważny, jeśli będę się posługiwać innym dowodem, a przede wszystkim nazwiskiem (ponieważ w akcie musi być już nazwisko po mężu), w akcie muszę widnieć jako mężatka a z innym nazwiskiem akt może być nieważny.

Witam tutaj nowy i proszę o wybaczenie jeśli popełnię jakiś błąd.
Zamierzam z narzeczona kupić mieszkanie ale gdy będziemy podpisywać umowę notarialną narzeczona już będzie moją małżonką i zmieni nazwisko czy do podpisania umowy notarialnej kupna mieszkania wystarczy stary dowód i akt ślubu ? Czy musi wymienić dowód ?

Powrót