Wymiana internetowa, a prawo

• Autor wątku Autor wątku NoName_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NoName_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Mam pytanie czy prowadzenie serwisu polegajacego na wymianach produktow ma jakies ograniczenia ze strony prawnej ?
Chodzi mi o serwisy typu podaj.net

Po krotce powiem o co mi dokladniej chodzi:
Ktos wystawia jakis przedmiot (np. film dvd). Inna osoba moze pobrac ten film jezeli ma wymagana ilosc punktow. Osoba ktora wystawila oddajac produkt otrzymuje punkty. I tak w kolko ;p

Zastanawia mnie tylko jak juz wczesniej pisalem jak takie cos wyglada ze strony prawnej ?

Pozdrawiam

Update:
Zapomnialem powiedziec, ze wszystko odbywaloby sie darmowo.
Jedyna cena bylyby punkty ...

Nie mozna oczywiscie "wystawiac" produktow chronionych prawem autorskim bez zgody producenta/dystrybutora (typu: filmy/mp3/programy ktore nie sa darmowe).

Hmm ... chyba sie nie zrozumielismy - sorry moja wina bo napisalem to troche nie jasno ...

Nie chodzi mi o wymiany polegajace na tym ze ktos udsotepnia w internecie np. film dvd, a inna osoba go sciaga przez internet ... Niewlasciwie uzylem w poprzednim poscie slowa "pobrac".

Ta wymiana miala by polegac na tym, ze ktos wystawia dany produkt, przyjmijmy juz wczesniej przytaczany film dvd. Inna osoba ktora ma wystarczajaca ilosc punktow zglasza chec na ten film, i wtedy osoba ktora go wystawila wysyla ten film poczta (tradycyjna). Oczywiscie w gre wchodza tylko legalne, oryginalne plyty.

Jak wedlug prawa jest z tym co opisalem ?

cos takiego jest moim zdaniem legalne...

ale bardziej zastanawia mnie jak zamierzasz rozwiazać kwestie zabezpieczenia bazy danych uzytkowników wortalu ,kwestie przechowywania wykazów logowań do kont i pożniejszego ewentualnego udostępniania tych danych organom ścigania...(w przypadku zaistnienia czynów karalnych...)

[cytat:dxf4d1lh]jak zamierzasz rozwiazać kwestie zabezpieczenia bazy danych uzytkowników wortalu[/cytat:dxf4d1lh]
Czy chodzi poprostu o zabezpieczenie bazy aby dane uzytkownikow nie "wyciekly" czy miales cos innego na mysli :> ? jak mozesz to rozwin to :)

[cytat:dxf4d1lh]kwestie przechowywania wykazów logowań do kont i pożniejszego ewentualnego udostępniania tych danych organom ścigania...(w przypadku zaistnienia czynów karalnych...)[/cytat:dxf4d1lh]
Jakbys mogl to tez to rozwin bo mnie zainteresowales :)
Dlaczego mialbym obowiazek przetrzymywac wykazy logowan uzytkownikow ? Wlasciwie to nie jest problem stworzyc takie logi, lecz czy to jest konieczne ?
Jezeli ktos oszukalby wysylajac komus piracka plyte to ew. organom scigania nie wystarczy adres/dane uzytkownika ?

Bylbym wdzieczny za odpowiedz :)

[cytat:2gu9la2x]
Dlaczego mialbym obowiazek przetrzymywac wykazy logowan uzytkownikow ? [/cytat:2gu9la2x] Jeżeli jeszcze tego nie wiesz to nie porywaj się na przedsięwziecie ktore może cię przerosnąć.....A jak myślisz dlaczego robią to np. Ebay.pl Allegro i inne platformy ogłoszeniowe....?(powiem więcej -mają oni swoje całkiem spore Wydzialy Bezpieczeństwa...). Dlaczego stosują mniej lub bardziej skuteczne metody weryfikacji uzytkowników i ich tożsamości...?

[cytat:2gu9la2x] Jezeli ktos oszukalby wysylajac komus piracka plyte to ew. organom scigania nie wystarczy adres/dane uzytkownika ? [/cytat:2gu9la2x] :lol:
To ja od razu rejestruje 10 kont u ciebie na następujace dane :
1)Jan Pawel II
2)Matka Teresa z Kalkuty
3)Grzegorz Brzęczyszczykiewicz ze Szczebrzeszyna
4) Jan Nowak z Warszawy odbywający służbę wojskową w JW 1310
5) itp

[cytat:3763c48q]To ja od razu rejestruje 10 kont u ciebie na następujace dane :
1)Jan Pawel II
2)Matka Teresa z Kalkuty
3)Grzegorz Brzęczyszczykiewicz ze Szczebrzeszyna
4) Jan Nowak z Warszawy odbywający służbę wojskową w JW 1310
5) itp[/cytat:3763c48q]
Opisywane wczesniej rejestrowanie logowan danych uzytkownikow w niczym nie przeszkodzi zalozeniu kilku kont na falszywe dane - troszke nie pokrywaja sie Twoje dwa posty ... Na szczescie istnieje cos takiego jak identyfikacja usera po numerze ip ;]
Chociaz zachowaloby sie nie wiem jakie srodki ostroznosci to nie uniknie sie ew. falszywych danych - no chyba ze wysylka listow potwierdzajacych ale to juz calkiem spory koszt dla serwisu ktory mialby byc darmowy.

[cytat:3763c48q]Jeżeli jeszcze tego nie wiesz to nie porywaj się na przedsięwziecie ktore może cię przerosnąć.....A jak myślisz dlaczego robią to np. Ebay.pl Allegro i inne platformy ogłoszeniowe....?(powiem więcej -mają oni swoje całkiem spore Wydzialy Bezpieczeństwa...). Dlaczego stosują mniej lub bardziej skuteczne metody weryfikacji uzytkowników i ich tożsamości...? [/cytat:3763c48q]
Nikt nie jest alfa i omega wiec wszystkiego wiedziec nie moge. Po to wlasnie zwracam sie z pomoca na tym forum aby sie dowiedziec o kilka kwestii prawnych. Jezeli jednak Ty jestes tak swietnie poinformowany to bylbym wdzieczny za udzielenie informacji, czy przechowywanie daty logowania (wraz z godzina), danych uzytkownika oraz numeru ip wystarczy czy konieczne jest zapisywanie innych danych ?

[cytat:3jfjjb1x]
ale bardziej zastanawia mnie jak zamierzasz rozwiazać kwestie zabezpieczenia bazy danych uzytkowników wortalu ,kwestie przechowywania wykazów logowań do kont i pożniejszego ewentualnego udostępniania tych danych organom ścigania...(w przypadku zaistnienia czynów karalnych...)
[/cytat:3jfjjb1x]

Też popieram rozwinięcie tego wątku. Sam prowadzę sobie pewien portal, jakby się uprzeć to można użyć go do popełnienia przestępstwa (np. pisząc coś w komentarzach...) .
I czy w związku z tym jestem zobowiązany do logowania kto, kiedy, skąd jak i co robił na mojej stronie (inną sprawą jest przydatność takich rzeczy przy prowadzeniu portalu dla, ale nie o tym mowa...) przez prawo ?

Powrót