Wymiana kafli w mieszkaniu komunalnym

• Autor wątku Autor wątku karololiwia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karololiwia

Użytkownik
Odpowiedzi
115
Witam, otrzymałem od miasta lokal w kamienicy po rewitalizacji. Poprosiłem urząd miasta o zgodę na wymianę podłogi w kuchni oraz paneli w mieszkaniu z prostej przyczyny, że podłoga jest niejakiej jakości i w przypadku kuchni która zamawiamy od stolarza nie będzie ona w żaden sposób tworzyła jednolitego spójnego wyglądu a kuchnie robimy na "zawsze". Podłoga jest ciągle pomazana i nie można jej do myć , jest zrobiona po taniości z byle jakiego materiału.
Jeszcze się tam nie wprowadziliśmy. Dziś dostałem decyzję odmowną na zgodę miasta zasłaniają się tym, że wykonawca remontu budynku daje 5 lat gwarancji na budynek i w związku z tym oni nie mogą wyrazić zgody na wymianę stolarki podłogowej i podłogi w kuchni. Ja nie potrzebuje ich gwarancji na cokolwiek sam za wszystko chce odpowiadać.
W umowie z miastem jest napisane, że mają oni prawo do oglądnięciu stanu technicznego lokalu bez mojej zgody?
Obawiamy się z żoną co moze nam grozić za wymianę podłogi bez ich zgody?

Ich odpowiedź brzmi następujący : informują, że budynek przy ul. ***** jest objęty gwarancją udzielona przez Wykonawcę prac budowlanych. Jakiekolwiek ingerencje polegające na m.in. na wymianie okładzin podłogowych, a w szczególności kafli nie mogą być realizowane. Mając na uwadze powyższe Gdańskie Nieruchomości z przykrością informują, że aby nie utracić udzielonej przez Wykonawcę prac gwarancji nie możemy wyrazić zgody na demontaż i montaż nowych okładzin podłogowych w mieszkaniach.

Co mi grozi jak sobie wymienię podłogę?
Stracę gwarancję na mieszkanie i będę musiał wszystko naprawić sam w razie awarii?
Czy grozi mi więzienie?
Doczytałem, że taka wymiana kafli nie jest wymagana zgoda gdyż w przepisach nie jest ona wymagana na tego typu pracę.

Powrót