Wymiana obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku MikoWol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MikoWol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam , od urodzenia mam dwa obywatelstwa francuskiei polskie .Ale z Polskom nie czuje żadnych wiezów poza tym że sie tutaj urodziłem i niby wychowałem ale chodze do szkoły francuskiej w Warszawie i przebywam w Francuskim srodowisku tak jezykowym jak i społecznym. Dlatego nie czuje sie Polakiem i chciałbym sie zrzec polskiego obywatelstwa . Ponadto mam czesciowe Niemieckie pochodzenie zarówno po stronie matki i ojca .I jakoś tak powstało w mnie Niemiecka przynależmosc narodowa i dlatego czuje sie Niemcem. Wiec planuje przyjecie Niemieckiego albo Austriackiego obywatelstwa . Wiec moje pytanie jest czy mógłbym wymienic obywatelstwo polskie na obywatelstwo Niemieckie lub Austriackie . W Niemczech mógłbym stac sie tak zwanym póżny przesiedleniec Spataussiedler ale nie wiem czy zostanie to uznane przez władze polskie.

Po pierwsze nie ma czegos takiego jak "wymiana obywatelstwa polskiego na niemieckie". Mozesz sie zrzec obywatelstwa polskiego, jesli go nie chcesz i nabyc niemieckie, jesli ci przysluguje.

Po drugie przepisy o Spätaussiedler nie obowiazuja Polakow juz od kilkunastu lat.

Powrót