Wymiana prawa jazdy w UK

• Autor wątku Autor wątku remi27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
daawid19 napisał:
A czy ktos nie orientuje sie jaka kategoria wbijana jest przy ponownej wymianie na polski dokument?
czy majac na angielskim prawie jazdy kat. A79 po wymianie na polskie prawko otrzymuje sie kat. A?

A79 nie jest równoważne polskiemu A.
Od 19 stycznia 2013 ujednolicono unijne prawa jazdy.
Najprawdopodobniej dostaniesz dokładnie taki sam zapis - Kat A z kodem 079(tri)
Co oznacza trójkołowce z moca powyżej 15 kW.
Dokumenty obecnie wyglądają identycznie jeśli chodzi o opis uprawnień.

Witam
Posiadam polskie prawo jazdy kategorii B i C. Wiem, że przy wymianie prawka z kat. B wypełnia się formularz D1. Czy jak mam też kat. C w prawie jazdy, to muszę wypełnić D2, czy też D1?

Jeśli chcę wymienić polskie prawo jazdy namangielskie to czy muszę mieć meldunek w GB?Ile zdję muszę wysłać do DVLA?Jedni piszą że jedno wystarczy drudzy że dwa zdjęcia.prosze o szybką odp.

W UK nie ma czegos takiego jak meldunek,musisz miec tylko adres do korespodencji.Jedno zdjecie jest potrzebne.

Witam posiadam polskie prawo jazdy kategorii B od 17 lat jakby wyglądało by jakbym wymienił je na UK chodzi mi o NCB w ubezpieczeniu

No claims discount to chyba na jedno wychodzi :) jest to znizka za bezszkodowa jazde. Wiekszosc ubezpieczalni akceptuje znizki uzyskane w innych krajach EEA. Warunki w jakiej formie nalezy je przedstawic powinna nam przedstawic ubezpieczalnia. Jezeli chodzi o brytyjskie prawo jazdy to na pewno ubezpieczenie bedzie tansze jezeli takie bedziemy posiadac. Dodam, ze niektore ubezpieczalnie w ogole nie akceptuja innych dokumentow na prawo do poruszania sie pojazdem niz prawo jazdy brytyjskie.

RE: wymiana prawa jazdy w uk
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę chcąc zadać pytanie odnośnie wymiany prawa jazdy:-? no ale cóż. Posiadam prawo jazdy kat.B, które kończy się 30 czerwcu tego roku z powodu.. ustawy jaka była w czasie kiedy ja zdawałam a mianowicie 20 lat temu. Moje pytanie brzmi następująco, czy wymieniając na brytyjskie prawo jazdy otrzymam dokument ważny też do końca czerwca jak ważne jest polskie prawo jazdy, czy zmienią mi datę ważności??? A może lepiej udać się do Polski i tam wymienić??? Może ktoś miał podobny przypadek lub słyszał co nie co????

Data konca waznosci jest odnosnie dokumentu a nie uprawnien. Jezeli wymienisz prawo jazdy w uk to bedziesz mial nowy termin waznosci dokumentu uk.

Witam wszystkich.Na imię mam Dominik.Posiadam 3 kategorie.A,B,C(mam zdane św.kwalifikacji zawodowych w pl.kod95) i mam także Formę D2 którą trzeba uzupełnić i wysłać z odpowiednimi dok.do DVLA ale nurtuje mnie pytanie:mad: DOTYCZĄCE DŁUGOŚCI POBYTU W UK.MOGĘ WYMIENIĆ PRAWKO DOPIERO PO 185 DNIACH SPĘDZONYCH W UK:rolleyes:.Mogą to jakoś sprawdzić??jestem w uk od 4.03.2015r.
Z góry dzieki za pomoc pozdrawiam

@dominwolf
Napisałem maila do DVLA z pytaniem czy faktycznie trzeba czekać 185 dni z wymianą i otrzymałem odpowiedź:
"I can confirm that if you intend to be resident in the UK for 185 or more, you may apply for a UK licence." i dalej wskazówki jak aplikować.

popawu napisał:
@dominwolf
Napisałem maila do DVLA z pytaniem czy faktycznie trzeba czekać 185 dni z wymianą i otrzymałem odpowiedź:
"I can confirm that if you intend to be resident in the UK for 185 or more, you may apply for a UK licence." i dalej wskazówki jak aplikować.

Nie musisz czekać 185 dni jesli twoim zamiarem jest to ze będziesz rezydentem w UK. Ja wymieniłem po ok 90 dniach pobytu (bylo to wiele lat temu), jak nie potrzebujesz wymienić to nie rob tego, jak potrzebne do pracy czy zeby lepsza cene ubezpieczenia no to tak.

Witam mam pytanie w sierpniu konczy mi sie prawko bo mam terminowe bo nosze okulary i teraz jak wymienie na angielskie to bede mial wazne do sierpnia czy nowy termin mi dadza czy lepiej jechac do polski i robic badania i znowu dostac na 5, 10, 15 lat waznosc ???

Zadzwoń do dvla oni ci powiedza co i jak. Bo wysyłając dostaniesz do konca sierpnia czy dokad jest ważne. No i pewnie badania cie nie ominą.

Witam
W 2011 w Polsce miałem zabrane prawo jazdy na rok po tym okresie mogłem je odebrać ale od tego czasu jestem za granicą i nie uśmiecha mi się jechać po odbiór. wciąż mam te prawko bo nie oddałem zgłosiłem jako zagubione żeby jeździć po innych krajach europejskich. Teraz jestem q Anglii i potrzebuje wymienić do pracy czy będą z tego tytułu jakieś trudności?

Witam mam pytanie na temat zmiany adresu na angielskim prawie jazdy mianowicie chce wymienić teraz swoje polskie prawo jazdy na uk tylko ze niedługo będę się przeprowadzal i jeżeli wymienię teraz i po przeprowadzce będę chciał wymienić to czytałem że muszę być rezydentem uk i mieć potwierdzenie adręku z 3 lat a co jeśli nie spełniam tych warunków. ?

Ja byłem w podobnej sytuacji,tylko no nie mieszkałem dłużej na tym adresie niz 2,3 lata i bez problemu wymieńili. No i miałem popyt w UK ok.6 lat.Nie pisz tylko ze zgubiłeś gdyz trzeba płacić. Wymieniaj od razu na nowy adres,zaoszczędzisz czas,a na początek dokument potrzebny jest, wszedzie sam przez to przechodziłem.

Tylko problem polega na tym że nie znam jeszcze nowego adresu ponieważ mam zamiar przeprowadzić się po nowym roku. Czyli mówisz że nie powinno być problemu ze zmianą adresu później. ? Ja w londynie jestem półtora roku

Nie wiem czy cos sie zmieniło w ciągu 10 lat (pewnie tak chocby brak paper counterpart) ale ja "juz" po ok 5 miesiącach pobytu wymieniłem bez problemu wcześniej w sumie nie było potrzeby a zbliżała sie wymiana polskiego z papieru na plastik wiec dla mnie bylo lepiej wymienić na UK. Wymieniaj od razu poki znasz adres, potem zero problemu, ja jeszcze mam ten counterpart wiec w razie czego napisze im nowy adres i odesle z PJ ale teraz nie wiem czy przychodzi jakis formularz do zmiany. Zapytaj na poczcie takiej co ma kabiny do zdjec przy okienku nie takiej w sklepie off-licence, kosztuje to ok 8funtow ale oni sprawdzaja i wysyłają moze nawet zdjęcie od razu robia. Ale paszport/dowód osobisty trzeba dalej wysłać i pamiętaj zawsze list "recorded" jak zgubia to ci musza zapłacić

Powrót