Wymiana prawa jazdy w UK

• Autor wątku Autor wątku remi27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam moj maz posiada prawo jazdy C zrobione w polsce i pracuje jako kierowca ciezarowki w uk.
kiedys robil kurs c+e w polsce, nie zdal i potem juz nie zdawal ponownie, jednak niedno zapisal sie na kolejny egzamin ktory zaliczal
i teraz pytanie jesli chcialby dopisac ta kategorie do prawka jazdy angielskiego oznacza to ze musi na nowo wymienic prawo jazdy w polsce na polskie, czekac na jego wyrobienie, a potem znowu w angli czekac na prawko angielskie ? czy oznacza to ze musi sie zwolnic gdyz nie moze jezdzic bez prawa jazdy ?

Raczej nie kolezanko,gdyz wysylajac prawo jazdy brytyskie,mozna a nawet nalezy powiadomic o tym ze pani maz zdobyl nastepne kwalifikacje I prosze o aktualizacje dotychczasowego prawa jazdy. Jest to do zaznaczenia w druku. Praktyka I teoria nie idzie w parze,wiec moga pojawic sie schody,moze beda chcieli jakis papier ze Pani maz ma juz ta kategorie zdana w PL. A moga sami to sprawdzic, dzwonic do PL, nie wiadomo.

Najwazniejsze aby miec jakies potwierdzenie o zdanym egzaminie I meczyc tu DVLA.

Witam prosze powiedzcie mi jak to jest z ta wymianą prawa jazdy na UK.
Posiadam polskie prawo jazdy z data wydania od 4 lat bezterminowo moje pytanie brzmi jaka date bede miec wpisana po wymianie na angielskie prawo jazdy? przepisza mi ta sama date co mam na polskim czy wpisza mi date angielskiego wydania prawa jazdy? i czy bede miec na angielskim prawie jazdy podana informacje od ilu lat posiadam uprawnienia kat B? ( date zdania egzaminu z polski?)

Napisz o jaka date Ci chodzi ? Data zdania egzaminu w PL ? To samo bedzie i na dokumencie w UK. (dzien,miesiac i rok) Jesli chodzi o date waznosci to najprawdopodobniej jest ona ograniczona do wieku 45 lat( potem musisz isc do lekarza i jesli nie bedzie zastrzezen,przedluza ci na kolejne 5 lat) do ukonczenia 45 lat nic nie musisz robic. bynajmniej ja tak mam. jesli wysla ci z powrotem polskie prawo jazdy na adres w UKL to zatrzymaj i przyda Ci sie kiedys jak bedziesz w PL. nie odsylaj im drugi raz. chyba ze juz to zmienili.

Ja mam ważność do 70 urodzin uprawnień, dokument na 10 lat. Ważność uprawnień od daty zdania egzaminu w PL

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Witam mam pytanie tego typu czy podczas wymiany prawa jazdy pl na uk dostaje się potwierdzenie a najlepiej numer angielskiego prawa jazdy ponieważ potrzebny mi jest żeby aplikować do nowej pracy jako kurier. Bo ponieważ trochę długo czekać 14 dni ... pozdrawiam

Raczej nic nie dostaniesz. Skseruj polskie prawko i sie posługuj starym i zaznacz ze wymieniasz na angielskie. Raczej nie robią problemu. Chyba że cie ńie chca przyjąć do pracy. Odnośnie czasu ważności odpowiadając na dwa posty wyżej inna sytuacja jest do prawa jazdy na kat. B a inna na CE. Jest ograniczona wiekiem.

Również planuję wymianę. Czy ksero prawo jazdy które jest notarialnie potwierdzone jest uznawane w Polsce? Bo wymianę wykonam w Anglii, ale w międzyczasie będę pracował jako kierowca w Polsce i tutaj pracodawca może chcieć mnie kontrolować czy mam dokumenty.

Nie podpowiem gdyz nie bylem w PL jak wymienialem Prawo Jazdy Pl na GB.
Ale w UK nie robia problemu. Zawsze mozna sie xsero podpierac. Wszystko zalezy od stróża prawa. W GB ciezko zaczac prace na polskim prawku,chyba ze polska firma ,bo Angielska nie chce slyszec o czyms takim. Kiedys mozna bylo jezdzic na Pl prawku wystarczylo wyrobic karte na punkty Counterpart Driving License (D740). Teraz karta jest niewazna gdyz system centralny zapisuje punkty. Mozna wejsc i sobie sprawdzic ale trzeba miec angielskie prawko i numer ubezpieczenia NIN.

Czy jeśli poproszę znajomego żeby wysłał moje dokumenty na poczcie to będzie jakiś problem? Czy na poczcie jedynie się opłaca przesyłkę i o nic więcej nie pytają? Pytam bo z tego co wiem poczta na UK to prawnie zupełnie inna instytucja niż w Polsce i nie wiem czy pisać do tego jakieś upoważnienie?

Nova23 napisał:
Korzystał ktoś może z pomocy specjalistów w wymianie prawo jazdy na angielskie lub w uzyskaniu prawo jazdy po polsku w Anglii? Na jakich zasadach to się odbywa? W internecie znalazłam firmę Emano Angielskie prawo jazdy kat. B (samochody osobowe) – Prawo jazdy w UK – Emano. Macie jakieś doświadczenia z nią związane?

Dlaczego chcesz korzystac z pomocy firmy jesli rownie dobrze mozesz to zrobic sama. Po co placic ekstra kase za cos, co w sumie jest mega proste. Ponizej zamieszczam link ktory krok po kroku wyjasni co musisz zrobic:

https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence

Jest to oficjalna strona rzadowa gov.uk. Jesli masz problem z jezykiem angielskim, popros kogos aby Ci przetlumaczyl. Jesli potrzebujesz wiecej pomocy idz na poczte lub CAB (Citizen Advice Biuro). Napewno Ci pomoga.

Przepraszam, ze 2 postach (nie doczytalem)

Co do drugiej czesci pytania (uzyskania prawa jazdy w jezyku polskim w UK):

Zapewne, gdybys przeczytala poprzednie posty, zapewne znalazlabys odpowiedz...
Jednak przypominajac (w wielkim skrocie):

W tej chwili NIE MA MOZLIWOSCI zdawania testow w jezyku innym niz angielski (lub walijskim).
Co nalezy zrobic azeby uzyskac prawo jazy w UK:

1. Wystapic o 'provisional driving license'
(formularz 'D1 application form' dostepny na poczcie lub rejestracja na stronie:
https://motoring.direct.gov.uk/service/DvoConsumer.portal?_nfpb=true&_pageLabel=FAP&_nfls=false
2. Po uzyskaniu PDL zabukowac testy (mozna to zrobic online):
a) Theory Test (test wyboru ABCD)
b) Hazard Perception (filmiki w ktorych musimy wskazac nasza czujnosc na wszelkie
zagrozenia w ruchu ulicznym)
Filmik pokazujacy jak wygladaja ww testy:
https://www.youtube.com/watch?v=6BxQr4k8n8M

Po zdaniu testow mozemy podejsc do czesci praktycznej.
W UK nie musimy korzystac ze szkoly jazdy (moze nas uczyc ktos kto skonczyl 21 lat i posiada prawo jazdy przynajmniej od 3 lat). O czym nalezy pamietac - jesli chcemy azeby jazdy uczyl nas ktos z rodziny/znajomch musimy pamietac o paru waznych sprawach:
- wykupic odpowiednie ubezpieczenie
- mozemy prowadzic pojazd TYLKO pod nadzorem innej osoby ktora spelnia ww.
warunki
- umiescic na aucie plakietke z litera 'L'
- nie mozemy jezdzic po autostradach
- zabukowac test praktyczny (online)

Filmik pokazujacy jak wyglada test praktyczny:
https://www.youtube.com/watch?v=7XDbXDQL5AA

Zalecam jednak wykupienie kursu w szkole jazdy z odpowiednio do tego przeszkolonym instruktorem.

Powrót