wymiana prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku wodniczek2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wodniczek2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Mam taki problem:
Po przyjeździe do UK wymieniłem polskie prawo jazdy na angielskie. Po roku czasu postanowiłem zdać uprawnienia na przewóz rzeczy, a w UK powiedzieli mi żebym lepiej zdawał w Polsce bo za słabo znam język angielski (nie zdam wtedy egzaminu) i tak postąpiłem.
W końcu zdałem w Polsce ten egzamin i zdobyłem świadectwo kwalifikacji. Ale robi się problem ponieważ muszę wymienić angielskie prawo jazdy na polskie aby dokonać wpisu 95, ale potem chce wymienić je z powrotem na angielskie aby mieć ten wpis 95 już na angielskim prawo jeździe aby móc tutaj pracować jako kierowca TIR-a.

Więc proszę o pomoc jak ja mam to zrobić aby nie stracić prawka i nie mieć problemu z prawem. Skoro przy wymianie prawa jazdy na polskie trzeba zaznaczyć że przebywam na terytorium RP 185 dni skoro ja chcę tu w Anglii mieć te prawo jazdy a polskie mnie nie interesuje (tylko do tego wpisu 95 bo inaczej mi nie dokonają tego wpisu w Anglii.

Pilnie proszę o pomoc.

wodniczek2010 napisał:
bo za słabo znam język angielski (nie zdam wtedy egzaminu) i tak postąpiłem.

I tu jest przyczyna - nie zawsze można mieć "2 w 1"

wodniczek2010 napisał:
trzeba zaznaczyć że przebywam na terytorium RP 185 dni

czyli nie spełnia pan formalnych kryteriów

II SA/Gl 1387/14 - Wyrok WSA w Gliwicach z 2015-03-27

5) przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 185 dni w każdym roku kalendarzowym ze względu na swoje więzi osobiste lub zawodowe albo przedstawi zaświadczenie, że studiuje od co najmniej sześciu miesięcy.

(...)

Należy przy tym dodać, że wskazane ustawy – Prawo o ruchu drogowym w brzmieniu na dzień wydawania decyzji o nadaniu Skarżącemu uprawnień do kierowania pojazdami kat. C oraz obecnie obowiązująca ustawa o kierujących pojazdami – wymagają łącznego spełnienia przez kandydatów na kierowców wszystkich wskazanych tam przesłanek, a nie tylko niektórych, a przede wszystkim ich nie różnicują na ważniejsze i mniej ważne, takie które ewentualnie mogłyby być pominięte. Zatem, brak spełnienia choćby jednej z nich, powoduje że kandydat nie powinien otrzymać prawa jazdy określonej kategorii.

Czyli nici z prawa jazdy i bycia zawodowym kierowca a 2500 tys poszło w smietnik?

metoda, którą pan obrał wymaga półrocznego zamieszkania w kraju

poza tym uprawnienia pan ma, tylko problem dotyczy wyrobienia dokumentu te uprawnienia poświadczającego

alternatywą jest precedens domagania się wpisania tych uprawnień do dokumentu brytyjskiego na podstawie egzaminu polskiego - to drugi możliwy kierunek

Ostatnia edycja:
Powrót