Wymiana prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku hexxanna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hexxanna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej Wam wszystkim.

Chcę wymienić polskie prawo jazdy na niemieckie, bo potrzebuję międzynarodowego, a na podstawie polskiego nie wymieniają(tak twierdziła pani w urzędzie). Także podpisałam papierki zapłaciłam i wszystko jest ok.
Chcę tylko wiedzieć czy mają prawo do zabrania mi polskiego prawa jazdy? Czy jest jakiś przepis, który tak stanowi? Czy niemieckie urzędy są uprawnione do odbierania dokumentów wydanych przez polskie organy. Z góry dzięki za odpowiedź :)

Generalnie nie ma przepisów mówiących o tym że trzeba odebrać polskie prawo jazdy ...Ale z reguły tak jest ze urzędy zabierają polskie prawko i oddają nowe niemieckie ja tak miałem ze dano mi niemieckie podczas wymiany a musiałem oddać polskie .Ale moja kuzynka natomiast uparla się ze nie ma przepisu na to żeby zabierać polskie prawko i babka w urzędzie jej nie odbierala więc ma polskie i niemieckie. Ale
To wyjątek jakiś bi przeważnie odbierają polskie na poczet niemieckiego.

Urząd niemiecki po odebraniu Twojego dokumentu i tak jest zobowiązany wydać je urzędowi w Polsce i trafi on do wydziału komunikacji.

adamaleks26
Ale moja kuzynka natomiast uparla się ze nie ma przepisu na to żeby zabierać polskie prawko i babka w urzędzie jej nie odbierala więc ma polskie i niemieckie

Nie można posługiwać się 2 kompletami Prawa Jazdy(To pewnie był żart)

Dziękuje bardzo za odpowiedzi :) Teraz bez zbędnych pytań i wątpliwości będę mogła oddać moje stare prawko. Trochę szkoda, bo z chęcią bym zostawiła na pamiątkę(np gdyby ucięli róg jak to robią w starych dowodach) ale mówi się trudno, przeżyję :P

Powrót