Wymiana reflektora z AC

• Autor wątku Autor wątku jozwiak201
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jozwiak201

Użytkownik
Odpowiedzi
109
Witam,

może tutaj ktoś naprowadzi mnie na jakieś wskazówki. Mianowicie miałem zdarzenie z sarną (audi a4 b8) naprawa bezgotówkowo z AC otrzymałem kosztorys i do wymiany jest błotnik, zderzak oraz prawy reflektor ksenonowy i tu właśnie mam do was pytanie czy drugi reflektor też nie powinien zostać zregenerowany albo wymieniony bo wiadomo że różnice w świetle będą duże nowy reflektor będzie świecił mocnej niż poprzedni dodatkowo będzie, różnica w odcieniu lampy, różnica w jakości świecenia, inna barwa światła, widoczna w przejrzystości szkła reflektora. W nowym będzie nowy odbłyśnik żarnika, a w starej pozostanie bez zmian czy to nie powinno też być zrobione w ramach likwidacji szkody w warsztacie.

Ubezpieczyciel twierdzi że nie ma to związku z szkodą i nie chcą nic zrobić, ale według mnie powinni samochód oddać w stanie jak przed kolizją więc dlaczego ja mam jeszcze teraz ponosić koszty żeby regenerować reflektor żeby nie było różnicy.

Nie chodzi mi o wygląd zewnętrzny bo to wiadomo można spolerować klosz i będzie bez większych różnic, lecz chodzi o wnętrze lampy.

Bardzo będę wdzięczny za informacje.

Wg mnie ubezpieczyciel ma rację.
Dostaniesz auto z całym, sprawnym reflektorem.
Wymiana drugiego byłaby nieuzasadniona jeżeli nie został uszkodzony podczas kolizji.
Tak po prawdzie jakby mieli Ci oddać tak jak przed szkodą, to by musieli pogorszyć stan nowego do używanego a nie na odwrót ;)
A tak na serio. Jakby drugi Ci wymienili to by doszło do bezpodstawnego zwiększenia wartości pojazdu :/

Wolał bym żeby nawet pogorszyli stan nowej ale żeby nie było różnic :-)
Ale tak po za tym wiadomo że przy lampie ksenonowej będzie ogromna różnica światłem z nowej, a z starej która będzie jednak przeszkadzała w jeździe, nie tylko kierowcy ale i też prawdopodobnie innym uczestnikom ruchu.
Wgłębiłem się w temat i są sprawy gdzie warsztat wymieniał obie pomimo że jedna tylko była uszkodzona, bo jak stwierdzili że naprawa nie była by wykonana zgodnie z sztuką.
Więc czemu jedni mieliby dostać obie nowe, a inni muszą sami zakupić drugą.:mad:

Więc czemu jedni mieliby dostać obie nowe, a inni muszą sami zakupić drugą.
Odpowiedz sobie na najprostsze pytanie: Co podpisałeś w umowie i w związku z tym na jaki punkt podpisanej umowy podciągnąłbyś żądanie wymiany (lub regeneracji) drugiej lampy?

A jak się ma rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 30 stycznia 2015 w sprawie warunków technicznych pojazdów
§ 13. 1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym:
1) światła przeznaczone do oświetlania drogi przed pojazdem powinny być umieszczone w sposób umożliwiający łatwą
regulację kierunku strumienia świetlnego;
2) osie świateł sygnalizacyjnych powinny być równoległe do płaszczyzny jezdni, osie świateł odblaskowych bocznych
i pozycyjnych bocznych powinny być ponadto prostopadłe do podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu, a osie pozostałych świateł sygnalizacyjnych – równoległe do tej płaszczyzny; dopuszcza się odchylenia od powyższych kierunków
nie większe niż 3°;
3) światła tego samego rodzaju powinny mieć takie same właściwości świetlne i powinny być umieszczone symetrycznie
względem podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu;
warunku symetrii rozmieszczenia nie stosuje się do świateł
oświetlających tylną tablicę rejestracyjną oraz pojedynczych świateł cofania i przeciwmgłowych tylnych;
4) nie powinny oślepiać innych uczestników ruchu; warunku nie stosuje się do świateł drogowych;
5) światła mijania powinny dawać wyraźną granicę światła i cienia;
6) światła czerwone nie powinny być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) – z tyłu, z wyjątkiem światła
cofania oraz świateł dodatkowych przewidzianych w § 24 ust. 1 pkt 8, § 25 ust. 2, § 26 ust. 3, § 27 ust. 2, § 31 ust. 1
oraz w § 32 ust. 1.

Jeżeli światła powinny mieć takie same właściwości świetlne, to jak dobrze rozumiem to powinny być oba reflektory zrobione, gdyż w tej chwili każdy z nich posiada inne właściwości.

A jak się ma rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 30 stycznia 2015 w sprawie warunków technicznych pojazdów
Nijak. Ubezpieczyciela obowiązuje tylko zawarta umowa.

Ok, mam teraz poważniejszy problem byłem w warsztacie bo auto miało być do odbioru i po oględzinach okazało się że nowy reflektor posiada światła dzienne w barwie zimniej (niebieskawa), a druga w ciepłej (żółta) i co w tym przypadku powinni zrobić. Auto oczywiście zostało w warsztacie.
Warsztat zgłosił do ubezpieczalni fakt ale oni się wyprali tego, a warsztat stwierdził że zamówił reflektor po vinie samochodu i nic nie mogą zrobić (poprzednie reflektory również był oryginalne zgodne z vin-em).
Byłem na okręgowej stacji przeglądów i uzyskałem informację od diagnosty że musiałby widzieć auto ale raczej nie przejdzie badań technicznych.

Powrót