Wymiana słuchawek na nowe a zwrot

• Autor wątku Autor wątku Mosuke
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mosuke

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. W grudniu zakupiłem słuchawki w RTV AGD i niedawno musiałem oddać je na reklamacje. Sklep ją uznał i napisali ,że wymienią mi na ten sam model. Skoro to nowe słuchawki że sklepu internetowego przysługuje mi 14dni na zwrot?
Dodam ,że na maila dostałem fakturę korygującą gdzie jest data wystawienia aktualna ale jest też data sprzedaży z grudnia 2022r. Czy data sprzedazy na fakturze korygującej jest automatycznie nie ważna na rzecz daty wystawienia faktury korygującej? No bo przecież jakbym zostawił sobie te słuchawki to 2 letnią gwarancje liczyli by mi od daty wystawienia tej faktury.

Poczytaj lepiej kiedy i komu przysługuje zwrot w ciągu 14 dni bez podania przyczyny.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

"Jeżeli towar został sprzedany przez internet, klient może w ciągu 14 dni zwrócić towar i żądać zwrotu zapłaconej ceny bez podawania przyczyny."

Pierwsze słuchawki były że SKLEPU INTERNETOWEGO i te też idą.
Towar został sprzedany bo dostałem fakturę.

Kanas napisał:
14 dni od dnia zakupu :)
Omg..
Dzień zakupu oddanych słuchawek to grudzień 2022 ale dostałem NOWE. Dostałem także NOWĄ fakturę KORYGUJĄCĄ z DATĄ WYSTAWIENIA która będzie mieściła się w tych 14 dniach.Dlaczego NOWE słuchawki będą miały NOWĄ 2 letnia gwarancje liczoną od daty FAKTURY KORYGUJĄCEJ jakby były świeżo kupione a nie miały by podlegać pod prawo zwrotu nowego towaru tylko nagle miałoby się liczyć data sprzedaży defacto innych słuchawek?
Poproszę o definicję prawną.

Art. 27 i dalsze Dz.U. 2014 poz. 827
PS.
Proszę nie krzyczeć !

Ale faktura korygująca nie jest dowodem zakupu tylko zwrotu/ reklamacji. Czy jest inny dowód zakupu z nową datą, jakaś kolejna faktura? Jeżeli nie to wyślij do sprzedawcy zapytanie czy nie powinno być nowej faktury, bo na chwilę obecną nie masz dowodu zakupu. Fakturę pierwotną wyzerowała korygująca.

Ostatnia edycja:
Mannelich napisał:
Ale faktura korygująca nie jest dowodem zakupu tylko zwrotu/ reklamacji. Czy jest inny dowód zakupu z nową datą, jakaś kolejna faktura? Jeżeli nie to wyślij do sprzedawcy zapytanie czy nie powinno być nowej faktury, bo na chwilę obecną nie masz dowodu zakupu. Fakturę pierwotną wyzerowała korygująca.

Jeszcze ich nie dostałem,w poniedziałek mają wysłać. Czyli jak będzie nowa faktura z nową datą sprzedazy to zwrot będzie możliwy a jak nie to niestety. Bardzo Ci dziękuję za rzeczową odpowiedź o jaką mi chodziło.

Mass1910 napisał:
Poczytaj lepiej kiedy i komu przysługuje zwrot w ciągu 14 dni bez podania przyczyny.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Informacja dla wszystkich tych którzy myślą w ten sposób albo rzucających nietrafionymi ustawami...ZWROT ZOSTAŁ PRZYJĘTY.

Jest faktura,jest aktualna data sprzedaży,jest że magazyn internetowy i się idzie jak po swoje.
Dodam ,że słuchawki to produkt higieniczny i nie może być odpakowany z folii.

Informacja dla wszystkich tych którzy myślą w ten sposób albo rzucających nietrafionymi ustawami...ZWROT ZOSTAŁ PRZYJĘTY.
Pewnie na podstawie wewnętrznych regulacji sklepu przyjęli zwrot.

Powrót