S
Satens
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Pod koniec lipca ub. roku moja dziewczyna zakupiła telefon w umowie na abonament w sieci Play. Po użytkowaniu przez kilka miesięcy, w telefonie zaczął szwankować głośnik oraz aparat. W lutym tego roku, oddaliśmy go do naprawy w ramach gwarancji. Serwis rzekomo naprawił usterki, ale po ok 2-3 tygodniach znów zaczęły się problemy z głośnikiem.
Czy można ubiegać się o wymianę towaru na nowy z tytułu Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej? Wiem, że od zakupu minęło ponad 6 miesięcy, ale czy rzekoma 'naprawa' głośnika nie rozpoczyna biegu przedawnienia na nowo? W końcu głośnik to podzespół telefonu, czyli również towar zakupiony w ramach umowy, a został wymieniony na nowy. Więc zgodnie z art.10 ww. ustawy
Ogólnie rzecz biorąc, wygląda to na wadę fabryczną, tylko ciężko będzie to udowodnić i raczej nie ma sensu przepychać się z Samsungiem. Chciałbym, aby wydano nowy telefon i zwyczajnie go sprzedać.
Z góry dziękuję za opinie.
Czy można ubiegać się o wymianę towaru na nowy z tytułu Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej? Wiem, że od zakupu minęło ponad 6 miesięcy, ale czy rzekoma 'naprawa' głośnika nie rozpoczyna biegu przedawnienia na nowo? W końcu głośnik to podzespół telefonu, czyli również towar zakupiony w ramach umowy, a został wymieniony na nowy. Więc zgodnie z art.10 ww. ustawy
Czy dobrze myślę?1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.
Ogólnie rzecz biorąc, wygląda to na wadę fabryczną, tylko ciężko będzie to udowodnić i raczej nie ma sensu przepychać się z Samsungiem. Chciałbym, aby wydano nowy telefon i zwyczajnie go sprzedać.
Z góry dziękuję za opinie.
Ostatnia edycja: