wymiana towaru- czy konsument pokrywa koszty przesylki ?

• Autor wątku Autor wątku zdenek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zdenek123

Stały bywalec
Odpowiedzi
532
witam,
nie znalazlem tych informacji na stronie:
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html

czy jesli kupilem cos np przez allegro i chcialbym wymienic na inny rozmiar, to czy jako kupujacy musze tez pokrywac koszty wyslania nowej-wymienionej rzeczy do mnie ?
rozumiem, ze pokrywam koszty wyslania towaru do sprzedawcy, ale sprzedawca chce abym mu od razu wyslal koperte zwrotna ze znaczkami na odeslanie mi tego towaru,
czy nie powinien on sam pokryc tych kosztow odeslania ?

pozdrawiam

A z jakiej racji sprzedawca ma płacić za to, że źle wybrałeś rozmiar? Sprzedawca pokrywa koszty wysyłki jesli to on by wysłał przez pomyłkę zły rozmiar...

Chyba, że będzie uprzejmy i opłaci przesyłkę do Ciebie, ale to rzadkość, a tutaj sytuacja jest jasna - płacisz w obie strony. Zgodnie z prawem, bo sprzedający wywiązał się z umowy.

dzieki za odpowiedzi

No, a co z sytuacją odstąpienia od umowy? Wtedy sprzedawca zwraca kosz wysyłki, tylko odesłać trzeba na swój koszt. Potem można zamówić ponownie, inny rozmiar.

Zgadza się,ale zwrot i tak pokrywasz, plus koszt następnej wysyłki..

Przepraszam że odświezam temat z kilku lat.
Kupiłem towar, podałem rozmiary, a sprzedawca mi wysłał towar o złych rozmiarach i chciałbym wymienić na te co mu podawałem w trakcie zakupów. Czy to on pokrywa wszystkie koszty wymiany/wysyłki w obie strony?
czy to zalezy jak ma napisane w regulaminie?

Powrót