Wymiana towaru na nowy w ramach gwarancji

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 900
Witam.
03.2016 kupiłem zasilacz do laptopa ( 24 m-ce gwarancji). Niestety przestał działać i sprzedawca uznał gwarancję i wymienił zasilacz na nowy. Jednak na nowej karcie gwarancyjnej wpisał datę zakupu 03.2016. Czy słusznie ?

Pozdrawiam

Po prostu wydaje mi się, że nowy towar - nowa gwarancja. Zasilacz przestał działać nie z mojej winy. Z tego wynika, że jeżeli wymienię towar na nowy po 729 dniach od daty zakupu to otrzymam tylko 1 dzień gwarancji ? :lol::lol::lol::lol: Ogólnie pytam z ciekawości bo sam zasilacz kosztuje niecałe 5 dyszek. A sprzedawca był baaaardzo nieprzyjemny.

kc art. 581.

§ 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.

§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.

Dziekuję. Czyli na gwarancji powinienem mieć wpisaną datę wydania nowego zasilacza. Ale teraz to pewnie "woda po kisielu".....

Powrót