Wymiana towaru posiadającego wady fabryczne a odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku crobartie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crobartie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć!

Kupiłem w tym tygodniu (wysyłkowo) monitor, który jak się szybko okazało po włączeniu miał wadę fabryczną matrycy - dla mnie jest ewidentna (nie będę wdawał się w szczegóły chyba że ktoś chce). W tym samym dniu co odebrałem od kuriera (23.07), zgłosiłem sklepowi przez formularz, że chcę dokonać procedury wymiany 3-dniowej:
Wymiana towaru posiadającego wady fabryczne. (Wymiana 3-dniowa)
Dziś (24.07) dostałem informację o przyjęciu zgłoszenia i o tym, że kurier przyjedzie 27.07 po paczkę.
I tu mam pytanie czy dobrze zrobiłem, ponieważ sprzęt przyszedł fabrycznie wadliwy więc liczę na jego wymianę, ale co jeśli stwierdzą, że z matrycą jest wszystko w porządku? (nie jest-jest plama w rogu 5cmx13cm, którą widać na ciemniejszym tle)
Czy lepiej byłoby gdybym odstąpił od umowy, na co mam 14 dni, i kupił w innym sklepie?

Czy jeśli sklep nie wyda mi nowego monitora (na które ma 5 dni od momentu od którego otrzyma go ode mnie) to mogę jeszcze odstąpić od umowy? Jak na razie opcję odstąpienia od umowy mam zablokowaną na stronie dopóki obecne zgłoszenie reklamacyjne(3-dniowe) się nie zakończy.
Patrząc na kalendarz: sklep dostanie monitor we wtorek 28.07 i ma 5 dni, więc jest już chyba 4.07, a 14 dni mija 5.07. Jak to wygląda z punktu widzenia prawnego? Czy dni na gwarancji również się wliczają do okresu 14-dniowego? Czy gdyby mi nie chcieli wymienić monitora na nowy mogę im złożyć wypowiedzenie umowy już wcześniej, mailowo-zanim mi odeślą?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót