Wymiana towaru

• Autor wątku Autor wątku bari92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bari92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale jeżeli nie to proszę o przeniesienie ;). W połowie grudnia 2014r. mój tata kupił telewizor Panasonica w znanym wszędzie sklepie Media... Po około 2-3 tygodniach zaczął się psuć tzn na ekranie pojawiały się pasy, oddał więc go do reklamacji do sklepu wgl mieli jeszcze problemy żeby go przyjąć kazali samemu dzwonić do serwisu Panasonica itd. no ale jakoś to załatwiliśmy i telewizor pojechał do serwisu. Po około 1,5 tygodnia wrócił z wymienioną matrycą, tyle że nadal nie był sprawny wgl na początku się włączył a potem całkowicie zgasł. No i znów trzeba było dzwonić i poszedł 2 raz do naprawy, wymienili tam cały moduł gł. w tym TV no ale cóż wrócił i nadal nie był w 100% sprawny bo obraz co jakiś czas znikał. No kurde ile można?
Pojechaliśmy więc do sklepu Media.. wnerwieni rozmawiamy z kierownikiem sklepu i żądamy wymiany na inny model, niestety on powiedział że jest tylko pracownikiem i musimy napisać pismo wyżej więc razem z tym kierownikiem napisaliśmy pismo z prośbą o wymianę na inny model. Dostaliśmy odpowiedź, że nasze żądanie nie zostało uznane za zasadne ... I sprzedawca przekazał TV do autoryzowanego serwisu producenta w celu naprawy. Teraz czekamy na tą właśnie naprawę ... a telewizor już 3 raz jest naprawiany. I tak na dobrą rzecz biorąc od 6 stycznia jesteśmy bez tv.

To jak dla mnie się w głowie nie mieści ale niestety takie prawo ;/ I teraz zwracam się do forumowiczów co mam zrobić w zaistniałej sytuacji. Dodam, że niestety tv kupiony został w połowie grudnia a więc przed wprowadzeniem nowych przepisów konsumenckich. Przeglądałem te przepisy ale niestety nie są one korzystne dla konsumenta ;/ Gdyż sprzedawca zawsze może odmówić i zaproponować coś innego chyba że się mylę to mnie naprostujcie ;).
Chciałbym aby nie dawali mi już tego tv bo ile razy można coś naprawiać może to jakaś wada fabryczna tego modelu i ciągle będzie się psuł dlatego chce aby mi dali nowy inny model albo oddali pieniądze. Dodam tutaj że tv jest wzięty na raty o ile ma to jakieś znaczenie.
Napisać do nich jakieś kolejne pismo może o odstąpienie od umowy? Czy mam szanse, że w tedy zwrócą mi pieniądze? Czy czekać aż wróci z tej naprawy i jeżeli nadal będzie niesprawny to w tedy wystosować do nich jakieś kolejne oświadczenie? Nie wiem naprawdę co mam zrobić żeby dali mi inny model lub zwrócili pieniądze gdyż już po tych przygodach kto wie co jest z tym tv. Dlatego proszę o jakąś radę.
Z góry dziękuję pozdrawiam ;)

bari92 napisał:
co mam zrobić w zaistniałej sytuacji.
bari92 napisał:
Chciałbym aby nie dawali mi już tego tv bo ile razy można coś naprawiać może to jakaś wada fabryczna tego modelu i ciągle będzie się psuł
1.Poradnik Konsumenta
2.
Przepis prawny:
Art. 8. 4.

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Rozumiem przeczytałem cały poradnik konsumenta. Ale wynika z niego że sprzedawca mimo, że żądam od niego wymiany towaru a wydaje mi się to zasadne po 2 naprawach, skierował go na 3 naprawę. I też ma do tego prawo. Ale czy on sobie może wysyłać na naprawę bez końca ? tak wynika to z tych przepisów. Wg gwarancji producenta dopiero po 5 naprawach przysługuje wymiana towaru na nowy.
I tak się będę zdany na ich łaskę. Z tego co zrozumiałem jeżeli chciałbym odstąpić od umowy to muszę mieć zasadny powód. 2 pierwsze powody były zasadne bo najpierw wymiana wyświetlacza, a potem całego modułu głównego. Telewizor wrócił ale znów z inna usterką która pozwalała na oglądanie tv no ale obraz znikał co jakiś czas ;/ No i właśnie w tedy napisaliśmy 1 pisemną reklamację o wymianę towaru, wcześniejsze dwie były tylko ustne ;/. I jest sobie cały czas na 3 naprawie.
Więc pytam co zrobić czekać aż to naprawią i zobaczyć jak będzie?
Czy wystąpić o odstąpienie od umowy? I czy jest to zasadne z mojej strony?

1. Zawsze zgłaszany na gwarancję czy niezgodność towaru z umową?
2. Zgodziliście się aby po wystosowaniu pisma(jak rozumiem do sprzedawcy jako niezgodność towaru z umową?) i odrzuceniu go przesłać TV do producenta w celu realizacji gwarancji?

Tak napisaliśmy pismo jako niezgodność towaru z umową, aby wymienić na inny model, do sprzedawcy.
Sprzedawca, odmówił nam wymiany i skierował go sam do naprawy do autoryzowanego serwisu.

Skoro nie zgodziliście się na to aby został wysłany na naprawę do serwisu, jest to naruszenie Waszych praw, składacie pismo że w ciągu kilku dni(napisać dokładnie ile) że mają wam zwrócić dokładnie w takim stanie jakim oddawaliście, a jeżeli nie oddadzą to odstępujecie od umowy. Radzę również iść do rzecznika praw konsumentów ze wszystkimi papierami, on wyjaśni dokładniej wszystko co i jak.

Powrót