Wymiana urządzenia na reklamacji na nowy model o gorszych parametrach.

• Autor wątku Autor wątku kazel05
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kazel05

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.

Mam problem jak w temacie sprawa w dużym skrócie wygląda tak:

Kupiłem telefon Goclever Quantum 4, działał dobrze po pół roku uszkodziła się kamerka, wysłałem na serwis wymienili kamere.

Ok 9 miesięcy od zakupu druga usterka - nie ładuje baterii - znowu serwis tym razem wymiana prawie wszystkiego - płyta główna, dotyk ekran LCD, ponownie kamera

Po kilku dniach zaczął odklejać się dotyk i ponownie przestał ładować baterię tak więc znowu serwis. Poczekałem prawie 3 tygodnie i przysłali mi nowy telefon, inny model nowszy ale o gorszych parametrach.

Według warunków gwarancji Goclever "4. W przypadku gdy naprawa jest niemożliwa, urządzenie zostanie wymieniane na nowe o nie gorszych parametrach procesora oraz pamięci."

Parametry starego telefony 2x1.2Ghz procesor i 512 MB RAM, w nowym 2x1GHz i 512 MB RAM. Różnica niby nieduża ale jest, napisałem do nich to odpisali że urządzenie spełnia warunki wymiany.

Gdy kolejno zacząłem wyliczać niezgodności z ich własnymi zapisami stwierdzili że skoro jestem niezadowolony mogę ponownie odesłać urządzenie na serwis a wtedy naprawią mi stary telefon, ten który stwierdzili że naprawa jest niemożliwa. Tyle że kolejny raz czekać na telefon 3 tygodnie i dostać poskładany na szybko z odklejającymi się częściami to wcale nie jest mi do śmiechu.

Wiem że telefon to niska półka i niewielka różnica w parametrach ale chodzi mi o sam fakt niespełniania przez serwis Goclever własnych zapisów w warunkach gwarancji i przekonywanie na siłę że telefony mają takie same parametry. Proszę o poradę czy mogę w jakiś sposób wpłynąć na serwis i czy w tym wypadku chroni mnie jakaś podstawa prawna.

Dodam jeszcze tylko że zgłoszenie się do sprzedawcy odpada bo telefon kupiony w firmie mojego szefa i robienie szumu co do zwrotu mija się z celem :)

kazel05 napisał:
Dodam jeszcze tylko że zgłoszenie się do sprzedawcy odpada bo telefon kupiony w firmie mojego szefa i robienie szumu co do zwrotu mija się z celem :)

Ze względu na ten fakt masz małe pole manewru.

Kolego podałeś za mało informacji. Czy brałeś pod uwagę możliwość że procesor w "nowym" telefonie mimo taktowania 2 x 1Ghz jest w każdym przypadku wydajniejszy od procesora 2 x 1.2Ghz ze starego telefonu. Dopóki nie podałeś modelu na jaki wymienili to sprawa nie jest taka prosta. Przykładowo gdyby ktoś Ci wymienił w PC procesor Pentium 1GHZ na Celerona 1.1Ghz to byś dostał gorszy sprzęt mimo większego taktowania.

Procesor w jednym i drugim urządzeniu ma dokładnie takie samo oznaczenie, jednak w urządzeniu nowym z jakiegoś powodu zostało ograniczone (programowo lub sprzętowo) taktowanie do 1GHz, podejrzewam że w celu oszczędności baterii która pomimo niewiele większej pojemności jak w starym urządzeniu trzyma zauważalnie krócej.

Chodzi mi głównie o to czy mam jakąś możliwość wpłynąć na decyzję serwisu (w końcu ustawa tutaj nie daje żadnych możliwości) czy mogą sobie zwyczajnie robić co im się podoba i nie stosować się do własnych zapisów w warunkach gwarancji.

Miejski Rzecznik Konsumentów albo prawnik.

Powrót