wymiana wahaczy

• Autor wątku Autor wątku bami159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bami159

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
w dniu 26.04.2015r. zleciłem wymianę wahaczy górnych w aucie osobowym, firmie, która specjalizuje się w sprzedaży części samochodowych oraz posiada swój warsztat.
Wahaczy na miejscu nie mieli wiec podszedłem do sprzedawcy aby zamówić. Podałem markę silnik rocznik oraz powiedziałem że jest to model przed-liftingowy 2007.i że ja taki mam. Po zamontowaniu przez tą firmę wahaczy, następnego dnia zorientowałem się że wahacze są niewłaściwe (strasznie stukały). Wróciłem do warsztatu usłyszałem że takie chciałem i takie mi zamontowali.I że u mnie w aucie jest zawieszenie po-liftingowe !! jeżeli chce to zmienić to muszę zapłacić ponownie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, powierzyłem auto w ręce fachowców skąd mogłem wiedzieć ze zawieszenie się różni jest szansa aby warsztat wyprostował tą sytuacje lub zwrócił pieniądze za niewłaściwe wykonanie usługi?
pozdrawiam

Masz sporządzoną odpowiednią umowę?

W jaki sposób chcesz wykazać, że zaistniała sytuacja to wina warsztatu?

Poczytaj o art. 6. K.C.

bami159 napisał:
w dniu 26.04.2015r. zleciłem wymianę wahaczy górnych w aucie osobowym, firmie, która specjalizuje się w sprzedaży części samochodowych oraz posiada swój warsztat.
Wahaczy na miejscu nie mieli wiec podszedłem do sprzedawcy aby zamówić. Podałem markę silnik rocznik oraz powiedziałem że jest to model przed-liftingowy 2007.i że ja taki mam. Po zamontowaniu przez tą firmę wahaczy, następnego dnia zorientowałem się że wahacze są niewłaściwe (strasznie stukały). Wróciłem do warsztatu usłyszałem że takie chciałem i takie mi zamontowali.I że u mnie w aucie jest zawieszenie po-liftingowe !! jeżeli chce to zmienić to muszę zapłacić ponownie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, powierzyłem auto w ręce fachowców skąd mogłem wiedzieć ze zawieszenie się różni jest szansa aby warsztat wyprostował tą sytuacje lub zwrócił pieniądze za niewłaściwe wykonanie usługi?
pozdrawiam
Bzdura! nie ma takiego czegoś jak zawieszenie po liftingowe, wszytko maja w katalogach i dobierają po roczniku. Najpewniej nic nie wymienili i teraz próbują Cie naciagnoc drugi raz nie daj się postrasz rzeczoznawcą

Akurat tutaj sie nie zgodzę z tobą bo wahaczy są nowe.Czy w takiej sytuacji rzeczoznawc może stwierdzić ze

Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Umowy żadnej nie mam ,była to usługa serwisowa

Ostatnia edycja:
Dłużnik (właściciel warsztatu) jest ustawowo zobowiązany do należytej staranności w zakresie prowadzonej działalności. Nie zachował tej staranności, nienależycie wykonał zobowiązanie (montaż niewłaściwych wahaczy), jest za to odpowiedzialny i zobowiązany do naprawienia szkody (art. 355, 471, 472 kc).

Ostatnia edycja:
Powrót