Wymiana wodomierzy

• Autor wątku Autor wątku tarol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tarol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Na naszym osiedlu zapowiedziano wymiane wodomierzy. Na osiedlu mieszkaja osoby przebywajace na kwarantannie, nie wiem czy chore ale na pewno Pan ktory wymienia wodomierze w mieszkaniach mial z nimi stycznosc.

Jesli w czasie pandemii podkreslam w czasie pandemii nie wpuszcze tego Pana z obawy o zakazenie to przypuszczam Spoldzielnia “zemsci sie”.
Np. nalozy jakies kary, rozliczy wode ryczaltem albo nawet odetnie wode do mieszkania.
Czy mozna takie zachowanie Spoldzielni zaskarzyc i na jakiej podstawie?

Slyszalem ze w niektorych spoldzielniach zniesiono obowiazek wymiany tych urzadzen co 5 lat i spoldzielnia honoruje wskazania nielegalizowanych wodomierzy. Na jakiej podstawie mozna tak zrobic? Bez koniecznosci podejmowania uchwaly.

tarol napisał:
Na naszym osiedlu zapowiedziano wymiane wodomierzy. Na osiedlu mieszkaja osoby przebywajace na kwarantannie, nie wiem czy chore ale na pewno Pan ktory wymienia wodomierze w mieszkaniach mial z nimi stycznosc.

I w czym problem? Jak niby ma cię zarazić?
Domagasz się całkowitego zamknięcia wszystkiego i wszystkich? Chcesz uwięzienia w domu? Życie musi toczyć się dalej. Ale bez przesady.

Myślę że meritum pytania był fragment o kontakcie Pana wymieniającego wodomierze z osobami w kwarantannie. O ile mi wiadomo osoby w kwarantanny/izolacji nie mogą przyjmować nikogo w domu, w przeciwnym razie osoba która do nich przyjdzie również może trafić na kwarantannę.. ponadto za przyjmowanie kogoś w domu będąc na kwarantannie grożą kary finansowe, więc na logikę - nie ma możliwości wymiany wodomierza w trakcie kwarantanny mieszkańców. Czy coś się zmieniło?

tarol napisał:
Na osiedlu mieszkaja osoby przebywajace na kwarantannie, nie wiem czy chore ale na pewno Pan ktory wymienia wodomierze w mieszkaniach mial z nimi stycznosc.

Nie jest to możliwe. Osoby które przebywają na kwarantannie lub izolacji nie mogą przyjmować kogokolwiek. Są zobowiązane do poinformowania pracowników wymieniających wodomierze o takiej sytuacji i jest wyznaczany dla nich inny termin.

Slyszalem ze w niektorych spoldzielniach zniesiono obowiazek wymiany tych urzadzen co 5 lat i spoldzielnia honoruje wskazania nielegalizowanych wodomierzy.
Wówczas rozlicza się wodę jak dla lokali nie posiadających wodomierza, a nie z "lewych" odczytów tak przy okazji.

Powrót