Wymiar urlopu w niemczech

• Autor wątku Autor wątku Krzych1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzych1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!

Moje zagadnienie jest związane z ilością dni urlopu przysługującą za pracę w Niemczech. Do konkretów:

Pracowałem w Niemczech przez okres 10 miesięcy jako monter.
Miałem umowę na czas nieokreślony z czego 6 pierwszych miesięcy uchodziło za okres próbny. Prawo do urlopu przysługuje mi według Par. 4.2 MTV BZA.
Urlopu nie wykorzystałem więc został mi zapłacony lecz wygląda to tak:
Urlaubsabgeltung : 56.00x10.05=562.80 E brutto.
Wynika z tego ze zapłacono mi za 8 dni urlopu, a więc na okresie próbnym nie naliczono mi wcale urlopu. Czy to jest słuszne? Czytałem na necie że nawet jak bym się zwolnił w okresie próbnym to by mi jakiś urlop i tak przysługiwał (1/12 normalnego wymiaru). Mogę przesłać umowę o pracę jeżeli ktoś się zna na tym.

dla mnie nie pierwszy rzut oka wyglada, ze zaplacono ci za 10,05 dni urlopu po 56 euro za dniowke, a par. 4.2 reguluje rozliczanie nadgodzin i czasu pracy (Arbeitszeitkonto)

Na pewno jest to tak jak napisałem ponieważ 56.00 jest w ramce "Stunden" a 10.05 w ramce "Satz". A z tego co się jeszcze orientuję to przysługuje normalnie w legalnej pracy w niemczech 2 dni urlopu za przepracowany miesiąc a więc liczyłem że za 10 miesięcy pracy powinni mi opłacić 20 dni urlopu. Tak czy inaczej, chodzi mi o to czy właśnie nie powinni mi oni wypłacić pieniędzy za 20 dni urlopu.

Urlop w czasie okresu probnego sie nalezy . Tylko ile mial Pan wedlug umowy dni urlopu na caly rok ?

"Pracownik ma prawo w roku kalendarzowym na płatny urlop wypoczynkowy. Okres urlopu jest zależny od nieprzerwanego, przepracowanego czasu w zakładzie pracy. Prawo do urlopu stosowane według Par. 11 MTV BZA. Według tego paragrafu są to 24 dni robocze w pierwszym przepracowanym roku"

"Przy przystąpieniu lub odstąpieniu od pracy pracownik ma prawo na wykorzystanie tyle godzin lub dni urlopu ile pełnych miesięcy zostało przepracowanych przez okres trwania umowy. Przy rezygnacji między sześcioma miesiącami od zawarcia umowy prawo do urlopu przez pracownika zależne jest od Par 3 oraz 5 BUrlG. Gdy pracownik zrezygnuje z pracy po ukończeniu prawnie ujętego okresu oczekiwania - okresu próbnego w drugiej połowie roku kalendarzowego ma on prawo do odebrania urlopu za każdy przepracowany w tym czasie miesiąc, co najmniej jednak prawnie zatwierdzonego urlopu minimalnego."

"Jeżeli pracownik przekroczył czas okresu próbnego który wynosi 6 miesięcy. Ma prawo na wykorzystanie urlopu rocznego za każdy przepracowany miesiąc od daty zawarcia umowy, co najmniej jednak prawnie zatwierdzonego urlopu minimalnego."

nalezy sie Panu urlop za 10 meisiecy tzn. 20 dni. Nie pisze Pan , kiedy zostal Pan zwolniony ale radze jak najszybciej zglosic sie do adwokata (Beratungskostenhilfe 10 Euro ) i nie przegapic Ausschlußfristen (okres w ktorym trzeba wniesc sprzeciw dotyczacy roszczen z zakonczonego stosunku pracy)

4 lipiec 2011 - 29 kwiecień 2012 okres pracy. do tego okres wypowiedzenia był 4 tygodnie, wysłałem je pocztą 30 marca a dotarło do nich 4 kwietnia i dali mi kare bo mówią ze się nie liczy data stempla pocztowego.

aha, to Pan wymowil stosunek pracy ?

Za co dostal Pan kare ?

Roznica w wypowiedzeniu przez parcodawce polega na tym tym , ze pracodawca moze wymowic stosunek pracy 4 tygodnie miesiaca kalendazowego tzn 1. kazdego miesiaca.

Pracownik moze wymowic stosunek pracy tez 4 tygodnie ale albo 1. albo 15. kazdego miesiaca .

Jezeli wyslal Pan wypowiedzenie 30 marca (piatek) mozna sie z tym liczyc , ze dotarlo do nich w poniedzialek 2 kwietnia.
Stosunek pracy powinien byc rozwiazany 15 maja poniewaz nie "zmiescil" sie Pan w terminie do 1 kwietnia wymowienie .
W sumie nie ma zadnego znaczenia czy oni dostali Pana list 2 kwietnia czy 4 kwietnia.

Wiec za co ta kara?

Zakończyłem współpracę z dniem 29 kwietnia. Tak napisałem na wypowiedzeniu, a wysłałem pocztą dnia 30 marca. Sądziłem że 4 tygodnie będą grały. Do tego telefonicznie było to ustalane, że problemów nie będzie bo jeszcze się z nimi ustawiałem na powrót do pracy w październiku. Mówili że nie ma problemu. Lecz niestety firma spora i jedni mówią jedno a inni robią drugie. I teraz kupa, jeszcze nawet jak już w Polsce jestem to dzwonili i pytali czy wrócić nie chcę, a kara w tym czasie przyszła :mad: .

nie liczy sie , kiedy Pan list wyslal, ale kiedy pracodawca list dostanie . W Wochenende nikt nie pracuje , a wiec list mogl dotrzec do nich 2 kwietnia. Poza tym na przyszlosc , takie listy wysyla sie per Einschreiben - Einwurf : to wystarczy, bo przez poczte mozna zawsze sprawdzic i wydrukowyc potwierdzenie, kiedy list polecony zostal wrzucony do skrzynki pocztowej pracodawcy.

Ile w Niemczech wynosi Ausschlußfristen? Czy ma ktoś pojęcie jak ma wyglądać wstępnie to pismo które miałbym wysłać żeby mi nie przepadły te pieniądze za urlop?

Dostałem dziś maila w którym:

zgodnie z §7 niemieckiego prawa pracy, niewykorzystany urlop za rok 2011 w przypadku zakonczenia stosunku pracy przepada.

??

tak, to prawda... jezeli pracownik nie wykozysta urlopu do 31. marca z poprzedniego roku, urlop ten przepada...
Nie mozna wymusic od pracodawcy , zeby ten urlop byl zaplacony nawet gdyby Pan dalej w tej firmie pracowal .
Urlop sluzy tylko i wylacznie odpoczynkowi i podczas urlopu nie powinno sie pracowac (teoretycznie:o).
Jest to tylko dobrowolna umowa miedzy pracodawca i pracownikiem , czy zalegly urlop moze byc przneiesiony np. na kwiecien albo po prostu zaplacony. Trzeba miec duze zaufanie do pracodawcy !!! Zaskarzyc do sadu Pan nie moze ...i nie ma szans.
Szkoda ze dal sie Pan "wykolowac".

Powrót