Wymiar urlopu?

• Autor wątku Autor wątku boleczek2307
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boleczek2307

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Pracownik kończy pracę z dniem 31 grudnia 2024r. Nową pracę u innego pracodawcy podejmuje z dniem 17 stycznia 2025r. na okres próbny na 3 miesiące do dnia 16 kwietnia 2025r. po czym umowa zostaje przedłużona do dnia 31 października 2026r. Pracownik planuje wyjazd na wakacje od dnia 14 do 28 czerwca 2025r. (10 dni). Ile dni urlopu będzie przysługiwało pracownik w pierwszym roku pracy w czerwcu w dniach planowanego urlopu? Dzìękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jaki rok pierwszej pracy ??

Poczytaj KP

A wymiar ma jaki 20 czy 26 dni rocznie?

W jaki sposób umowa została przedłużona,nowa czy porozumienie stron

Przepraszam nie napisałem. Wymiar urlopu 26 dni, umowa o pracę pełny etat. Pierwsze 3 miesiące okres próbny a następnie nowa umowa już na okres 1.5 roku. Ze starej pracy pracownik został zwolniony z winy pracodawcy z okresem wypowiedzenia 3 miesiące i wykorzystał cały wymiar urlopu. Reszta tak jak napisałem. Z tego co wyczytałem to w pierwszym roku pracy u nowego pracodawcy urlop nabywa się proporcjonalnie do przepracowanych miesięcy od dnia zatrudnienia i nie zaokrągla się do pełnych dni? Nie wiem czy to prawda?

Ostatnia edycja:
W takim razie ma 26 dni urlopu po zawarciu kolejnej umowy
Urlop nabył w pełnym wymiarze za okres próbny już 1 dnia po zawarciu umowy,resztę nabył w dniu zawarcia kolejnej umowy

Źle wyczytalas ,na pewno nigdzie tak nie pisze, przeczytaj artykuł 153KP

Ostatnia edycja:
boleczek2307 napisał:
Z tego co wyczytałem to w pierwszym roku pracy u nowego pracodawcy urlop nabywa się proporcjonalnie do przepracowanych miesięcy.?

Dotyczy to pierwszej umowy W ŻYCIU - a nie każdej pierwszej

Powrót