wymiar urolopu i świadczenia na macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku Kasidelko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasidelko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, pracuję w niepełnym wymiarze godzin(1/4 etatu) na umowę o prace na czas nieokreślony, jestem studentką, a moje pytanie dotyczy mojej sytuacji w pracy po przejściu na urlop macierzyński i wychowawczy. W jakiej wysokości (%) będę otrzymywała świadczenia (czy w ogóle jakieś mi sie będą należały ze względu na tylko 1/4 etatu).i czy wymiar urlopów będzie taki sam jak dla pań pracujących na pełen etat? Dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam, Kasia.

Urlop macierzyński przysługuje wyłącznie pracownicom w wymiarze 18 tygodni przy urodzeniu pierwszego dziecka, 20 tygodni przy urodzeniu następnego, a 28 tygodni przy ciąży mnogiej.

Wysokość zasiłku macierzyńskiego wynosi 100% wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku. Od zasiłku macierzyńskiego, pracodawcy i jednostki terenowe ZUS naliczają i odprowadzają również składki na ubezpieczenie emerytalne i rentowe.

Wymiar urlopu i wysokość zasiłku nie zależy od wymiaru czasu pracy.

Natomiast pracownik przebywający na urlopie wychowawczym może uzyskać dodatek do zasiłku rodzinnego przyznawany przez MOPS po spełnieniu ustawowych warunków.

Powrót