WYMIENIONY TOWAR NA NOWY W RAMACH GWARANCJI

• Autor wątku Autor wątku lwasikowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lwasikowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Mam pytanie. Zakupiłem przez sklep internetowy w kwietniu smycz automatyczną na gwarancji. Smycz się popsuła toteż odesłałem ją z gwarancją i paragonem do sprzedawcy, który wymienił mi wczoraj na nową i przysłał nową z gwarancją ale starym paragonem kupna pierszej smyczy.

W związku z tym mam pytanie, jak również sprzedawca gdyż się nie orientuje..... Czy jesli mam nowy wymieniony produkt to gwarancja idzie od nowa w momencie otrzymania nowej smyczy, czy gwarancja idzie od terminu kupna pierwszej zareklamowanej smyczy tj. kwietnia.

bardzo proszę o odp. i ewentualnie jakiś paragraf na ten problem.

P.S. Gwarancja to tylko świstek inormujący ale nie pisze na nim na jaki orkes, ani nie ma miejsca na odnotacje o naprawach czy wymianie smyczy.
Odesłał mi nową smycz z paragonem z pierwszej smyczy i gwarancją starą i srugą gwarancją nową w tej smyczy.

Na gwarancji musi być napisane na jaki okres jest wydana.
Adnotacje o naprawach lub wymianie mogą być dołączane.
Paragon pozostaje ten sam, ponieważ nie było powtórnej sprzedaży.
A warunki gwarancji (w tym terminy, konsekwencje wymiany) określa gwarant.

Nie...mam tylko swistek informujacy w kilku jezykach ze jest to gwarancja natomiast nie ma tam na jaki okres czasu gwarancja ani nie ma miejsca na wbicie odnosnie napraw, wpisy itd.... Sklep ktory mi sprzedał standardowo określa że jest gwarancja 12 miesiecy na towar, ale sami nie orientują się i prosili mnie również abym się dowiedział jak to jest jesli wymieniony mam towar na nowy w ramach gwarancji...czy gwarancja wtedy idzie od nowa czy nie?

[cytat="lwasikowski"] sami nie orientują się i prosili mnie również abym się dowiedział [/cytat]
Jesli gwarant określa warunki gwarancji, to niby gdzie miałbyś się dowiadywać? :o
Gdyby wymiana była z ustawy konsumenckiej, to okres ochrony ustawowej biegłby po wymianie od nowa.

Gwarancja jest swistkiem od producenta ta o ktorej pisalem a towar został zakupiony przez mnie ze sklepu internetowego który nabył ten towar od producenta i wymienił mi w ramach gwarancji na nowy, a pytalem i nie orientuja się czy gwarancja w takim przypadku idzie od nowa bo to gwarancja producenta jest. A sklep internetowy gdy przesłałem im zepsuty towar odrazu wysłał mi na drugi dzień nowy, więc uznał gwarancje.

Czy naprawde nie ma tu nikogo kompetentnego kto udzieli odpowiedzi popartej paragrafem?????

Hmm a jak to sie ma do:

[lex:3p7as6ar]Dz.U.1964.16.93 (U) KODEKS CYWILNY.

Art. 581. § 1.Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.
§ 2. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady rzeczy objętej gwarancją uprawniony z gwarancji nie mógł z niej korzystać.

[/lex:3p7as6ar]

[cytat="Kaziutek"]Nie dotyczy.[/cytat]
A to z jakiego powodu :?:

Motywacji nie znam. Być może chodziło o to, żeby nie dublować przepisów.

W dalszym ciągu nie jestem usatysfakcjonowany :) . Wątpliwości mam odnośnie biegu gwarancji w przypadku wymiany elementu istotnego lub całego urządzenia na nowe. Np.: jeden z producentów zestawów komputerowych zaznaczył w warunkach gwarancji, że w przypadku wymiany elementu zestawu lub całego gwarancja biegnie na nowo w innych przypadkach jest przedłużona o czas naprawy, z kolei pewien producent kas fiskalnych nic nie napisał w warunkach gwarancji o terminie gwarancji w przypadku wymiany, jednak kiedy następuje wymiana elementu kasy w okresie gwarancji to gwarancja na ten element biegnie na nowo, w ostatnim § gwarancji jest zapis, że do nieuregulowanych kwestii ma zastosowanie kodeks cywilny. Zresztą jak praktycznie w każdej umowie :) Moim zdaniem jest podobnie w tym przypadku, że gwarancja biegnie na nowo.

Niestety tak nie jest, ponieważ ten przypadek to sprzedaż konsumencka, a tę reguluje Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

Kodeks cywilny zaś odnosi się do sprzedaży niekonsumenckiej, czyli takiej, w której konsument jako strona nie występuje . Toteż zapis w kartach gwarancyjnych o zastosowaniu Kodeksu cywilnego do kwestii nieuregulowanych treścią karty, w odniesieniu do sprzedaży konsumenckiej jest nieskuteczny.

Powrót