Wymuszenie pierwszeństwa, przez kogo?

• Autor wątku Autor wątku Hamud
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z pasa do jazdy na wprost i w prawo skręt w lewo?
Właściciel pojazdu z kamerą miał pierwszeństwo, był na właściwym pasie.

Student Wro napisał:
Właściciel pojazdu z kamerą miał pierwszeństwo, był na właściwym pasie.

Naprawdę tak uważasz? A przypadkiem zmieniając pas nie należy ustąpić pierwszeństwa pojazdowi już na nim znajdującemu się? Jadący tym pasem nie zastosował się do znaków poziomych ale to nie odbiera mu pierwszeństwa - a jeśli odbiera to wskaż mi taki zapis w prawie o ruchu drogowym. Uprzedzając - nigdzie nie ma mowy o tym, że pierwszeństwa ustępuje się tylko pojazdom poruszającym się zgodnie z obowiązującymi przepisami.

forg napisał:
Naprawdę tak uważasz? A przypadkiem zmieniając pas nie należy ustąpić pierwszeństwa pojazdowi już na nim znajdującemu się? Jadący tym pasem nie zastosował się do znaków poziomych ale to nie odbiera mu pierwszeństwa - a jeśli odbiera to wskaż mi taki zapis w prawie o ruchu drogowym. Uprzedzając - nigdzie nie ma mowy o tym, że pierwszeństwa ustępuje się tylko pojazdom poruszającym się zgodnie z obowiązującymi przepisami.

tylko czy ich nie obowiązuje ta prosta linia a ta okrągła dla tych z lewej? Czyli passat by zmieniał pas a nie nagrywający?

forg napisał:

Passat zmienia pas ruchu. On ma, zanim będzie przerywana po okręgu, przerywaną prosto, To on zmienia pas ruchu.

Wygląda na to, że obaj zmieniają pas ruchu.

Nagrywający zmienia pas w sposób dozwolony i wjeżdża na taki, na którym nie ma prawa kogokolwiek być.
Drugi kierujący zmienia pas ruchu w sposób niedozwolony i uniemożliwia poprawnie jadącemu kontynuowanie jazdy.

Student Wro napisał:
Nagrywający zmienia pas w sposób dozwolony i wjeżdża na taki, na którym nie ma prawa kogokolwiek być.

Czyli jak spowoduję kolizję z kierującym, który nie ma uprawnień - nie powinno go być w pojeździe na drodze - to nie jestem winien?

Student Wro napisał:
Drugi kierujący zmienia pas ruchu w sposób niedozwolony i uniemożliwia poprawnie jadącemu kontynuowanie jazdy.

Zmienia pas ruchu? A nie przypadkiem kierunek jazdy - w sposób niezgodny z przepisami?

forg napisał:
Czyli jak spowoduję kolizję z kierującym, który nie ma uprawnień - nie powinno go być w pojeździe na drodze - to nie jestem winien?

Jak spowodujesz kolizję to odpowiesz. Tutaj do kolizji nie doszło a sprawstwo ewentualnej kolizji ustalałby prawdopodobnie sąd z udziałem biegłego.

forg napisał:
Zmienia pas ruchu? A nie przypadkiem kierunek jazdy - w sposób niezgodny z przepisami?
Czy zmiana pasa wyklucza zmianę kierunku ruchu?

Student Wro napisał:
Tutaj do kolizji nie doszło a sprawstwo ewentualnej kolizji ustalałby prawdopodobnie sąd z udziałem biegłego.

Odnośnie "tutaj" dyskutujemy o pierwszeństwie. Ty twierdzisz swoje - a ja poddaję to w wątpliwość. Kierujący pojazdem nagrywającym zmieniał pas - tak czy nie? Odpowiedz jednoznacznie. Jeśli odpowiesz że zmieniał pas to miał obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi na nim się znajdującemu? Niezależnie czy pojazd ten znalazł się tam zgodnie z przepisami czy też niezgodnie. I uprzedzając - ten pojazd tam nie pojawił się znikąd, nie spadł z nieba - zresztą do kolizji nie doszło.

WCJ napisał:
Widzę przerywaną linię.
A widzisz znak nakazujący kierunek ruchu?

forg napisał:
Jeśli odpowiesz że zmieniał pas to miał obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi na nim się znajdującemu? Niezależnie czy pojazd ten znalazł się tam zgodnie z przepisami czy też niezgodnie.
Niezmiennie stoję na stanowisku, że to manewr passata sprowadził zagrożenie.
Autor nagrania jedzie prosto a passat w sposób niezgodny z przepisami zmienia pas ruchu. Wszak przekracza linię i przepisy.
Kompletną aberracją byłaby taka interpretacja, że prawidłowo jadący, przekraczający linię jest winny wobec przekraczającego linię i popełniającego wykroczenie.
Naczelną zasadą prawa jest obrona postępujących w zgodzie z prawem przed tymi je naruszającymi.

Student Wro napisał:
Naczelną zasadą prawa jest obrona postępujących w zgodzie z prawem przed tymi je naruszającymi.

Nagrywający zmienia pas ruchu - wjeżdża na pas już zajęty. Wskaż przepis prawa o ruchu drogowym który mówi o tym, że podczas zmiany pasa ruchu masz pierwszeństwo przed pojazdem poruszającym się tym pasem w sposób niezgodny z przepisami.

Edit: ok, można przyjąć, że nagrywający chce jechać prosto (obejrzałem jeszcze kilka razy, uważniej :) ). I w takim razie przychylam się do uznania za winnego ewentualnej kolizji kierującego passatem. W sumie na logikę tak to powinno wyglądać.

Ostatnia edycja:
Student Wro napisał:
A widzisz znak nakazujący kierunek ruchu?
Widziałem.
forg napisał:
Edit: ok, można przyjąć, że nagrywający chce jechać prosto (obejrzałem jeszcze kilka razy, uważniej ). I w takim razie przychylam się do uznania za winnego ewentualnej kolizji kierującego passatem.
Z tym się zgadzam i przyznaję, że nie pomyślałem o tym wcześniej.
Ale jest jeszcze : " Przy zjeździe z ronda z lewego pasa należy ustąpić pierwszeństwa pojazdom, które znajdują się na prawym pasie."
Podpis grafiki : pojazd B ustępuje pierwszeństwa pojazdowi A.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Powrót