Wynagrodzenie dla nieletniego za stworzenie strony WWW i pod

• Autor wątku Autor wątku kriszna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kriszna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Jestem niepełnoletni i jestem uczniem.
Mój problem polega na tym, że mam wykonać komuś odpłatnie stronę WWW. I tu są pytania:
Czy muszę podpisywać umowę?
Jeśli tak to jaką?
Jak podpisać z nim umowę skoro nie ma możliwości spotkania?
Czy muszę mieć NIP?
Jaka jest kwota roczna od której nie trzeba odprowadzać podatku?
Podatek jest 19% ?
Czy to prawda, że mogę odzyskać pewną kwotę podatku?
Jeśli tak to jak to zrobić?

Proszę o szybkie i dokładne odpowiedzi.
Z góry dziękuję.
Kriszn@

Z własnego doświadczenia powiem tak, chodź nie musi być to legalne...

Umowa jest sprawą między wami, lepiej ją napisać bo zawsze to mamy jakąś pewność swoich należności, ale można to rozwiązać inaczej.
Umowę o zlecenie, przypuszczam że na google dużo takich znajdziesz, może nawet na sciaga.pl
Ty drukujesz, podpisujesz, wysyłasz do drugiego, podpisuje i odsyła Tobie jedną kopię
NIP nie jest potrzebny, wiele osób niepełnoletnich zajmuje się czymś takim i ogólnie o NIP nikt nie pyta bo nawet do umowy nie jest on potrzebny

Bez NIPu to ciezko sie podatek placi. :)

Ale skoro jest się nieletnim to i tak ogólnie ciężko płaci się podatki :P rodzice powinni dopisać zarobki nieletniego do swoich pitów (bynajmniej tyle wywnioskowałem z rozmów rodziców bo sam jestem w takiej sytuacji)

@michal1-1991
Mi właśnie chodzi, aby było legalnie.

Czyli powinienem podpisać z nim umowę o zlecenie. Musze sobie załatwić NIP, aby odprowadzić podatek. Z tego co patrzyłem to podatek do kwoty ok 43 tys. zł to 19% - ok. 580 zł. Jeżeli z tych obliczeń wyjdzie mi 0 lub mniej, to muszę tylko oddać jakieś zeznanie podatkowe (od razu powiedzcie jakie), ale podatku nie płacę. Dobrze myślę? I jeszcze czy umowa zawarta między dwoma niepełnoletnimi osobami jest ważna?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Kriszn@

No prawie.

Podatek 19% zaplacic musisz. Po Nowym Roku skladasz rozliczenie roczne i wtedy dostaniesz zwrot, jesli nie przekroczysz kwoty wolnej od podatku.

Druga sprawa ze powinienes raczej podpisywac umowe o dzielo (z przekazaniem praw autorskich).
Jesli nie przekazujesz praw autorskich to liczy sie tak jak w umowie zlecenie.
Gdy przekazujesz prawa to masz wiekszy KUP (50%) czyli mniej podatku placisz.

A liczy sie to tak:
- kwota na rachunku: np. 1000 PLN
- od kwoty na rachunku od liczasz 20% (lub 50%) KUP (koszty uzyskania przychodu): 1000 - 20% = 800 (1000 - 50% = 500)
- z tej reszty liczysz 19% podatku i zaokraglasz do pelnych zlotych: 800 * 19% = 152 (500 * 19% = 95)
- podatek do ZUS oplaca zleceniobiorca a reszte Ci wyplaca: 1000 - 152 = 848 (1000 - 95 = 905)

Oczywiscie jesli jestes niepelnoletni to kazda umowe tak naprawde podpisuje ktorys z Twoich rodzicow, ale chyba NIP musisz miec swoj.

Po wykonaniu zlecenia/dziela wystawiasz rachunek i czekasz na kase. Dostaniesz tez od zleceniobiorcy PIT (numeru nie pamietam) - bedzie potrzebny do rozliczenia rocznego.

Mam nadzieje ze nic nie pokrecilem...
Poczytaj na Necie o umowach "o dzielo autorskie" lub "o dzielo z przekazaniem praw autorskich".

Czyli tak:
Podpisuje umowę o dzieło (z przekazaniem praw autorskich).
Jak skończę pracę, to wystawiam rachunek.
On mi zlecił zrobienie strony, więc ja jestem zleceniobiorcą i to ja płacę podatek. (?)
Podatek liczę : 19%(50% k) k - moje wynagrodzenie.
Na początku następnego roku składam zeznanie podatkowe (jakbyście wiedzieli, to napiszcie PIT ile ) i płacę podatek.
Jeśli nie przekroczę kwoty wolnej od podatku (czyli ile ? ) to dostaje zwrot podatku (w jaki sposób ?).

NIP muszę mieć zanim podpiszę umowę. (?)

Przepraszam, że tak Was męczę pytaniami, ale jestem w tym nowy i chcę zrobić wszystko zgodnie z prawem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Kriszn@

No i pomylilem - podatek placi oczywiscie zleceniodawca.
NIP przydalby sie napewno przed wystawieniem rachunku, bo przy jego pomocy zostanie zaplacony podatek.
Wyrobienie NIPu nie jest skomplikowane (ale prawdopodobnie musisz isc z rodzicem).

Co do PITu to najlepiej uzyj programu do tego - co roku wychodzi wersja.
Mozliwe ze mozesz sie rozliczyc z rodzicem/rodzicami - jesli ktorej z nich przekracza prog to to sie Wam oplaci.

Powrót