Wynagrodzenie minimalne

• Autor wątku Autor wątku asaledr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asaledr

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam,

Zgłupiałem od tego czytania w internecie, wszędzie jakoś inaczej. Mam pytanie czy w niemczech jest wynagrodzenie minimalne takie jak w Polsce, że podpisuje umowę o pracę na pełny etat i mniej nie mogę zarabiać niż określona kwota. Jeśli tak to ile ona wynosi i czy gdzie nie pójde pracować to taka sama będzie najniższa krajowa. Bo tu rozpisane na jakieś branże itp. chce po prostu wiedzieć, ile najmniej mogę zarobić na pełnym etacie w sklepie czy jakimś biurze. Proszę o pomoc.

W Niemczech jest system "mieszany", dlatego chyba tego nie ogarniasz.
Jest ogolna stawka minimalna, godzinowa BRUTTO, wynosi ona 9,19 Euro na godzine.
Ale poniewaz w Niemczech nie ma takiego czegos jak Kodeks Pracy w Polsce, w niektorych branzach obowiazuje inna, wyzsza stawka minimalna. Dlatego "najmniej" zarobisz te 9,19 na godzine, ale w jakies tam specyficznej branzy (np. elektrycznej) wynosi on np 11,40

A to prawda ze studenci w Niemczech zarabiają jakos mniej niż minimalna krajowa?
Bo załóżmy w Polsce jestem studentem, ale studiuje tylko w sobote i niedziele, więc podejmuje sobie normalną pracę na pełny etat i jestem zwykłym pracownikiem, nie jakims pracujacym studentem na połówkach etatu.

Czy w Niemczech tez tak jest? Bo gdzieś czytałem że studenci mają niższe minimalne wynagrodzenie i nawet na pełnym etacie i normalnej umowie o pracę zarabiają jakoś mniej?

Powrót