Wynagrodzenie prawnika

• Autor wątku Autor wątku MariuszD90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MariuszD90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Jestem współwłaścicielem działek rolnych, które dostałem w spadku po moim ojcu kiedy byłem jeszcze dzieckiem. Niedawno skończyłem 18 lat i postanowiłem zrobić porządek ze swoimi częściami. Jako, że mam tylko rentę po zmarłym tacie a jestem uczniem i nie pracuję, to sąd zwolnił mnie z kosztów sądowych i dostałem darmowego prawnika do reprezentowania mnie w sądzie. I tu pojawia się pewne pytanie, które mnie nurtuje.
Czy prawnikowi, który został mi przydzielony, należy się wynagrodzenie w postaci 20% od wartości moich udziałów jeżeli wygra sprawę i zostanę spłacony?

Nie. Koszty zastępstwa dla prawnika są wypłacane ze Skarbu Państwa. Ich wysokość jest uregulowana w stosownym rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości i zależy od wartości przedmiotu sprawy. Nie wylicza się ich na podstawie procentu wartości Twoich udziałów. Koszty te będą zasądzone na jego rzecz bez względu na wynik sprawy.

Ostatnia edycja:
Czyli mam rozumieć, że prawnik, który został mi przyznany, nie może żądać ode mnie żadnych pieniędzy od tej sprawy?

Nie może. Jeżeli zostałeś zwolniony częściowo z kosztów to być może wezwie Cię o uiszczenie jakiejś kwoty tytułem opłaty sądowej, ale to będzie szło na rachunek sądu, a nie dla prawnika.

Niestety, ale zażądał. Czy można jakoś wnieść o zmianę tego prawnika?

Właśnie rozmawiałem z nim przez telefon. Stwierdził, że nic mu się nie należy. Po prostu doszło do nieporozumienia...
Dziękuję za odpowiedź @tomBombadil
Temat do zamknięcia.

Powrót