Wynagrodzenie w ciąży

• Autor wątku Autor wątku natalia.rzytka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalia.rzytka

Mam wrażenie, że pracodawca źle oblicza moje wynagrodzenie w ciąży. Jest to już 5-ty miesiąc na zwolnieniu. Moje wątpliwości wynikają z tego, iż ostatnie 11 miesięcy (przed pójściem na L4) dostawałam wypłaty w granicach 2900zl/3200 zł. Była to umowa na stałe, cały etat. Ostatni miesiąc wypłata wyniosła 1900 zł, z powodu mniejszego etatu (7/8). Niestety wypłaty na L4 są w granicach 2300zl/2400zl. Czy jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć dlaczego jest taka różnica? Dziękuję.

Nie wiemy co wchodziło w skład twojego wynagrodzenia. Nie koniecznie wsZytskie jego elementy mogą wchodzic w skład podstawy zasiłku chorobowego.

Premia uznaniowa czasem nawet 800 zł , regulaminowa 200 zł.

Chyba najistotniejszy fragment to ten: "Ostatni miesiąc wypłata wyniosła 1900 zł, z powodu mniejszego etatu 7/8. " rozwiązujący zagadkę.
bo w przypadku zmiany etatu - podstawę liczy się z okresu nowego etatu - czyli w Twoim przypadku tylko z tego jednego miesiąca.
Haha dotychczas ten zapis ustawy zasiłkowej wykorzystywało się w druga stronę - tzn. jak chciało się podwyższyć zasiłek - to robiło się zmianę etatu np. z 1/1 na 9/10 z jednoczesnym zwiększeniem wynagrodzenia... no Ty wpadłaś w pułapkę zmniejszenia zasiłku...

Art. 40.
W razie zmiany umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek
pracy, polegającej na zmianie wymiaru czasu pracy, podstawę wymiaru zasiłku
chorobowego stanowi wynagrodzenie ustalone dla nowego wymiaru czasu pracy,
jeżeli zmiana ta nastąpiła w miesiącu, w którym powstała niezdolność do pracy, lub
w miesiącach, o których mowa w art. 36.

Powrót