wynagrodzenie z tyt. umowy zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna..
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna..

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, pracowałam na umowę zlecenie w terminie od 2.03.09 do 30.04.2009r. Umowę sama zerwałam w trybie natychmiastowym za porozumieniem stron. Zlecenie, które otrzymałam wykonałam do końca. Jeśli chodzi o zapis w umowie wygląda to tak:
"Wynagrodzenie będzie płatne w terminie 7 dni po przedłożeniu rachunku przez Zleceniobiorcę"
Gdy spytałam kiedy dostanę wynagrodzenie, dowiedziałam się, że "właściwie to nie wiadomo, ze względu na brak tabeli prowizyjnej do zlecenia" i mogę sie spodziewać dopiero po 20 czerwca, jeśli w ogóle. Czy takie postępowanie jest zgodne z prawem? Czy jest jakiś ogólny obowiązujący zapis z terminem wypłacenia wynagrodzenia?
Pozdrawiam

Czy został przedłożony rachunek, o którym jest mowa w poście ?

No własnie nie było rachunku ;/ gdyby był to wiadomo jest ograniczenie 7 dni. Ale nie wiem kiedy go otrzymam.

Katarzyna.. napisał:
No własnie nie było rachunku ;/ gdyby był to wiadomo jest ograniczenie 7 dni. Ale nie wiem kiedy go otrzymam.

przecież to ty wystawiasz rachunek

Nie, w każdym przypadku pracy na umowe zlecenie, to pracodawca dawał mi rachunek do podpisania, ja go nie wystawiałam sama sobie.

Dobrze napisałaś :
Katarzyna.. napisał:
pracodawca dawał mi rachunek do podpisania,
Sporządzał za Ciebie i jak podpisałaś - zabierał sobie. Czy tak było ?

Katarzyna.. napisał:
"Wynagrodzenie będzie płatne w terminie 7 dni po przedłożeniu rachunku przez Zleceniobiorcę"

1. już sam ten zapis świadczy o tym, że to ty masz wystawić rachunek
2. każdorazowo to zleceniobiorca wystawia rachunek
3. często jest tak, że zleceniodawca sporządza ten rachunek, ale faktycznym wystawcą jest zleceniobiorca
4. nie pracodawca, a zleceniodawca

QUOTE=Bedek;251264]Dobrze napisałaś :

Sporządzał za Ciebie i jak podpisałaś - zabierał sobie. Czy tak było ?[/QUOTE]

tak dokładnie tak to wyglądało, były dwie kopie- jedna dla mnie, druga dla pracodawcy.

cieciu napisał:
1. już sam ten zapis świadczy o tym, że to ty masz wystawić rachunek
2. każdorazowo to zleceniobiorca wystawia rachunek
3. często jest tak, że zleceniodawca sporządza ten rachunek, ale faktycznym wystawcą jest zleceniobiorca
4. nie pracodawca, a zleceniodawca

Nie wiem jak to możliwe, że się nie wczytałam w tą umowę.. rozumiem, że mogę sobie sama wystawić rachunek i w ciągu 7 dni muszą mi wypłacić pieniądze...

Dziekuję za pomoc :)
Pozdrawiam

Powrót