Wynagrodzenie za niekompletną usługę

• Autor wątku Autor wątku Ghost_ek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghost_ek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry, jakiś czas temu wykonałem usługę modyfikacji oprogramowania. Do kodu źródłowego nie miałem dostępu przed podpisaniem umowy. Po wzięciu zlecenia okazało się, że nie ma możliwości wykonania usługi w 100% tego co było w zleceniu bez napisania programu praktycznie od początku. Prace były wykonywane u klienta, więc wiązały się z dojazdami po około 100 km w jedną stronę. Przedstawiony efekt nie był do końca akceptowalny przez klienta. Na moją propozycję rozwiązania tematu, przez zaangażowanie firmy, która wcześniej realizowała zlecenia do konsultacji i ewentualnej zmiany kodu podstawowego, klient przestał odbierać telefony i odpisywać na maile. Czy w tym przypadku mam jakąś szansę na zwrot przynajmniej kosztów związanych z tym projektem?

Pozdrawiam, Darek

Ghost_ek napisał:
... wykonałem usługę modyfikacji oprogramowania. ...
Z uwagi na przedmiot umowy, tutaj utwór, temat przeniosłem do właściwego działu.

Biorąc pod uwagę powyższe nasuwa się podstawowa wątpliwość mająca dwa aspekty. Czy Klient miał prawo zlecić Tobie ową modyfikację i co za tym idzie czy Twoje prawo do korzystania i rozporządzania wykonaną modyfikacją jest skuteczne co jest związane z posiadaniem prawa do wykonywania praw zależnych. Co do zasady korzystanie i rozporządzanie opracowaniem cudzego utworu, a modyfikacja oprogramowania niewątpliwie nią jest, wymaga zgody autora utworu pierwotnego. Zatem tutaj powstaje podstawowe dla Ciebie pytanie: Czy masz prawo do rozporządzania swoim opracowaniem a tym samym prawo do wynagrodzenia?

Ostatnia edycja:
Generalnie prawa do oprogramowania zostały przeniesione na użytkownika i może on rozporządzać nim według własnego uznania, tym samym zlecać modyfikacje innym podmiotom.

Nie, tak nie jest (:!:), musi być jeszcze przeniesione prawo do wykonywania praw zależnych. Nie następuje to automatycznie wraz z przeniesieniem praw autorskich majątkowych, w umowie musi być to wyraźnie wymienione.

Witam, jest to oprogramowanie typu SCADA, szeroko wykorzystywane w przemyśle do wizualizacji i obsługi procesu. Kupuje się produkt danej firmy i parametryzuje oraz programuje pod daną aplikację. Licencja (klucz USB), która zostaje u klienta jest automatycznie równoznaczna z posiadaniem praw do danej aplikacji. To jest tak, jak gdyby klient kupił sobie Excela, a firma zewnętrzna (programista) w kilku komórkach stworzyła by mu odpowiednie formuły.

W pierwszym poście piszesz o zmianie kodu podstawowego, a stworzenie formuły taką zmianą nie jest zatem przykład nietrafiony albo podajesz błędne informacje.

Kod podstawowy - czyli kod który był już wcześniej zaimplementowany przez firmę, która to narzędzie wdrażała. Formuły podałem jako przykład Excela dla zobrazowania mojego przykładu. W oprogramowaniu *** nie pisze się formuł, tylko kod (np C++, Java itp), jednak samo narzędzie jakim jest *** dostarcza już gotowe biblioteki oraz komponenty wizualne. Kod który implementuje programista integruje w odpowiedni sposób (zgodnie z wymaganiami klienta) komponenty dostarczane przez systemy ***. Wygląda to mniej więcej tak, jakby kupić licencję na ***, ale możemy w ramach danej licencji napisać w nim wyłącznie jedną aplikację i przekazać klientowi. Jak w przypadku ***, skompilowany kod może działać samoczynnie, tak dla *** (w zdecydowanej większości) musi ona być zainstalowana na komputerze na którym działa dana aplikacja.
Pisząc o kodzie podstawowym, mam na myśli kilka tysięcy linii kodu, który działa na bazie danych i w odpowiedni sposób prezentuje dane i zarządza procesem. I te ileś tysięcy linii kodu działającego w tle zostało przygotowane oraz sam kształt bazy danych uniemożliwiał zmodyfikowanie programu pod wszystkie wymagania klienta. Jedynym wyjściem z sytuacji byłoby stworzenie nowych tabel i tym samym całego nowego kodu, co nie było wprost przedmiotem zlecenia. Zlecenie miało dotyczyć modyfikacji istniejącego kodu, aby uzyskać daną funkcjonalność, ale okazało się, że ta funkcjonalność nie może być uzyskana przez zwykłą modyfikację. Aby osiągnąć cel klienta należałoby zmienić praktycznie cały kod, czyli napisać aplikację (kod integrujący) od początku.

Nie chciałby teraz kręcić się wokół praw autorskich, ponieważ nie są one problemem. Chciałbym aby ktoś odpowiedział mi na moje pytanie, czy w tej sytuacji od strony prawnej mogę ubiegać się o jakiekolwiek wynagrodzenie, czy nie.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nadal nie ma odpowiedzi na temat prawa do wykonywania praw zależnych. Piszesz o oprogramowaniu, narzędziu do tworzenia aplikacji, programu komputerowego, utworu. Utwór ten podlega ochronie prawnoautorskiej ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami szczególnie dotyczącymi uzyskiwania praw autorskich majątkowych i prawa do wykonywania praw zależnych. Co ma związek na zagadnienia wskazane wyżej.

Wynagrodzenie w związku z usterkami i wadami utworu reguluje Art. 55. UoPAiPP.

Ostatnia edycja:
Powrót