Kod podstawowy - czyli kod który był już wcześniej zaimplementowany przez firmę, która to narzędzie wdrażała. Formuły podałem jako przykład Excela dla zobrazowania mojego przykładu. W oprogramowaniu *** nie pisze się formuł, tylko kod (np C++, Java itp), jednak samo narzędzie jakim jest *** dostarcza już gotowe biblioteki oraz komponenty wizualne. Kod który implementuje programista integruje w odpowiedni sposób (zgodnie z wymaganiami klienta) komponenty dostarczane przez systemy ***. Wygląda to mniej więcej tak, jakby kupić licencję na ***, ale możemy w ramach danej licencji napisać w nim wyłącznie jedną aplikację i przekazać klientowi. Jak w przypadku ***, skompilowany kod może działać samoczynnie, tak dla *** (w zdecydowanej większości) musi ona być zainstalowana na komputerze na którym działa dana aplikacja.
Pisząc o kodzie podstawowym, mam na myśli kilka tysięcy linii kodu, który działa na bazie danych i w odpowiedni sposób prezentuje dane i zarządza procesem. I te ileś tysięcy linii kodu działającego w tle zostało przygotowane oraz sam kształt bazy danych uniemożliwiał zmodyfikowanie programu pod wszystkie wymagania klienta. Jedynym wyjściem z sytuacji byłoby stworzenie nowych tabel i tym samym całego nowego kodu, co nie było wprost przedmiotem zlecenia. Zlecenie miało dotyczyć modyfikacji istniejącego kodu, aby uzyskać daną funkcjonalność, ale okazało się, że ta funkcjonalność nie może być uzyskana przez zwykłą modyfikację. Aby osiągnąć cel klienta należałoby zmienić praktycznie cały kod, czyli napisać aplikację (kod integrujący) od początku.
Nie chciałby teraz kręcić się wokół praw autorskich, ponieważ nie są one problemem. Chciałbym aby ktoś odpowiedział mi na moje pytanie, czy w tej sytuacji od strony prawnej mogę ubiegać się o jakiekolwiek wynagrodzenie, czy nie.
moderacja