Wynagrodzenie za pracę w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku malinka29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malinka29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mam pytanie odnośnie potrąceń z wynagrodzenia za pracę w Niemczech.Mój mąż od kilku lat pracuje w firmie która główną siedzibę ma w Niemczech (on jest zatrudniony przez filię w Polsce). Co miesiąc dostaje Salary Slip ,w którym wyszczególnione są wszystkie potrącenia (oznaczone kodami). Ostatnio zauważyłam że z wynagrodzenia potrącane są dwie kwoty z każdego kodu, np.kod 3015 - to podatek na kościół i było potrącone najpierw 48,76euro potem 4,41euro, i tak w np.podatku solidarnościowym kod 3014; najpierw pobrana byla kwota 29,80 a potem 2,69. Zastanawiam się czy pensja jest właściwie naliczana i czy pracodawca czasem nie potrąca z pensji tego co sam miał zapłacić.Bardzo proszę o informację

Musi Pani zobaczyc , czy te sumy sa roczne czy miesieczne . Wyglada na to ze te male sumy sa miesieczne , roczne beda wieksze niz 48,76 i 29,80 . Jezeli maz troche wiecej zarabia niz pare lat temu albo minimalnie zwiekszaja sie jego zarobki brutto, automatycznie zwieksza sie % potrace na kosciol i podatek solidarnosciowy.

Malte, jakie roczne???:confused::rolleyes: Roczny podatek solidarnosciowy w wysokosci 29,80 :roll:

Prawdopodobnie maz mial jakies nadgodziny i od pensji podstawowej odliczaja mu normalne podatki (te wieksze kwoty), a od wynagrodzenia za nadgodziny te mniejsze.

Pracodawca w Niemczech nie oplaca podatku koscielnego ani solidaritätszuschlag, wiec nic by z tego nie mial, ze odciaga mezowi wiecej: to sa podatki placone wylacznie przez pracobiorce

aha, racja ... chyba troche za szybko przeczytalam ... sorry.:( Mam Pan racje, te roznice mogly wynikac w roznicach brutto za nadgodziny ...

Witam,mam pytanie odnosnie plac w niemczech.
A wiec...Maz pacuje w DE od roku,prowadzil dzialalnosc gospodarcza a od miesiaca jest zatrudniony w firmie za 1250 E.Slyszalam ze powinien dostawac ok 1500 poniewaz jest zonaty i ma dzieci ale pracodawca twierdzi ze mu sie to nie nalezy poniewaz ja z dziecmi nie jestesmy zameldowani w DE i mieszamy w PL.
W urzedzie tez przypisali meza do 1 grupy.
Czy powinnismy sie odwolywac od tego,czy sie mylimy?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam

Powrót