Wynagrodzenie za pracę

• Autor wątku Autor wątku abyz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abyz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Jestem młodym człowiekiem. Pierwszy raz podjąłem pracę. Przepracowałem kilka dni - razem 32 godz.Nie mam jeszcze umowy o pracę. Ponieważ obiecywano mi co innego, a inaczej jest w rzeczywistości chcę zrezygnować z tej pracy. Czy muszę pisać wypowiedzenie ( skoro nie mam jeszcze podpisanej umowy )? Ile trwa okres wypowiedzenia w tej sytuacji? Czy za tak krótki okres pracy należy mi się jakieś wynagrodzenie?
Bardzo proszę o informacje.
Pozdrawiam

Okres wypowiedzenia zalezy od tego na jaka umowe Cie zatrudniono. Pracodawca nie ma obowiazku sporzandzac umowy na pismie ale ma obowiazek potwierdzic taka umowe w ciagu 7 dni*, gdy tego nie zrobi popelnia wykroczenie, ale umowa nadal obowiazuje.
Za kazda prace przysluguje wynagrodzenie. Jezeli jestes zatrudniony na okres probny to okres wypowiedzenia wynosi od 3 dni do 2 tygodni. Jezeli na czas nieokreslony to wowczas, w Twoim przypadku okres ten wynosi 2 tygodnie.

* - ta informacja jest błędna

Witam,

jednak pracodawca ma obowiązek sporządzenia umowy na piśmie, a w razie niedokonania tego potwierdzić warunki najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy.

art. 29 § 2. Umowę o pracę zawiera się na piśmie. Jeżeli umowa o pracę nie została zawarta z zachowaniem formy pisemnej, pracodawca powinien, najpóźniej w dniu rozpoczęcia pracy przez pracownika, potwierdzić pracownikowi na piśmie ustalenia co do rodzaju umowy oraz jej warunków.

[cytat="uncleanspirit"]Cie zatrudniono. Pracodawca nie ma obowiazku sporzandzac umowy na pismie ale ma obowiazek potwierdzic taka umowe w ciagu 7 dni, [/cytat]
Bzdura. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

Witam
Dziękuję wszystkim za pomoc. Właśnie rozwiązałem umowę o pracę za porozumieniem stron bez okresu wypowiedzenia. Oczywiście najpierw podpisałem umowę o pracę. Odbyło się to jednocześnie. Za przepracowane dni dostanę wynagrodzenie.
Wasze rady pomogły mi podczas rozmowy.
Jeszcze raz Wszystkim dziękuję.
Pozdrawiam

Powrót