Wynagrodzenie za umowę - zlecenie.

• Autor wątku Autor wątku SACRUM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SACRUM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Państwa i proszę o pomoc.
Wykonywałam pracę dla Firmy C, która była moim Zleceniodawcą, pracowałam bowiem na umowę - zlecenie.
Na okres obejmujący czas tej pracy wyrejestrowałam się z Urzędu Pracy, tracąc tym samym status osoby bezrobotnej.
W pierwotnej wersji umowy moje wynagrodzenie miało wynosić 1300 zł brutto. Kiedy jednak okazało się, ze nie jestem objęta ubezpieczeniem społecznym Firma C odliczyła mi składki ZUS i przedłożyła do podpisu dokument umowy z wynagrodzeniem wynoszącym 1085 zł brutto. Równocześnie na Rachunku dla KIG widnieje należność dla mnie w kwocie 1300,81zł.
Ostatecznie z 3-tygodniowym opóźnieniem przelano na moje konto kwotę 705 zł (zgodnie z umową miało ono być przelane na konto w ciągu 7 dni od przekazania oraz potwierdzenia wykonania pracy przez Zleceniodawcę- pracę ukończyłam 6 października, a pieniądze otrzymałam dopiero po upomnieniach dnia 9 listopada).
Czy moje odczucie, że nieprawidłowo obliczono mi należnośc za pracę jest zgodne ze stanem faktycznym? Jeżeli tak nie jest, proszę o wytłumaczenie mi w miarę możliwości, jakie są tego powody.
Pozdrawiam.

Umowa zlecenie to temat prawa cywilnego.
Co do wysokości kwoty netto, to moim zdaniem (bez dokonywania obliczeń) powinna wynosić około 950 zł.

Dziekuję za oszacowanie kwoty netto - na taką liczyłam.
Muszę jednak poprawić pewną z powyższych informacji - a mianowicie, okazuje się, że nie otrzymałam do tej pory na swoje konto żadnych pieniedzy! (mój błąd, bo myślałam, że wpływ, o którym napisałam, czyli 705zł, pochodzi właśnie z miejsca pracy, okazało się, że z inengo źródła).
W zwiazku z powyższym - pracę zakończyłam 6 października, jest 11 listopada a po wypłacie ani śladu!
Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Mam prawo, by ubiegać się o dopłatę za każdy dzień zwłoki?
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Halo, czy ktoś może się mną zainteresować?
Bardzo proszę o poradę.

Proszę pisemnie wezwać zleceniodawcę do uregulowania należności wraz z odsetkami za zwłokę w terminie 7 dni od otrzymania wezwania, pod groźbą skierowania sprawy do sądu.

Powrót