Wynagrodzenie za urlop w czasie obniżonego wymiaru czasu pracy

• Autor wątku Autor wątku Jupi1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jupi1989

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Mój pracodawca w porozumieniu ze związkami obniżył wymiar czasu pracy do 80%. Na rok kalendarzowy należy mi się 26 dni urlopu. Jeśli chciałbym np w czasie obniżonego wymiaru czasu pracy mieć 5 dni wolnego to jak dokładnie zostanie rozliczony mój urlop? z tych 26 dni odjęte zostanie 5 dni mimo że dzień pracy nie ma teraz 8 godzin? czy wogóle w tym roku przysługuje mi 26 dni tj 208 godzin urlopu jeśli od 1.04 do 30.06 obniżono wymiar czasu pracy?

Urlop przeliczaj na godziny.
Za miesiące na etacie 1/12 z Twojego wymiaru urlopu *8h.
Za miesiące na 0,8 etatu 1/12*0,8 Twojego wymiaru urlopu*8h.
Zsumuj zaokrąglając w górę.

czyli za 9 miesięcy wychodzi mi 19,5 dnia a za 3 miesiące obniżonego wymiaru czasu pracy 5,2 dnia urlopu co daje razem 24,7 dnia czyli po zaokrągleniu mam 25x8=200 godzin urlopu w tym roku? a biorąc urlop w czasie obniżonego wymiaru czasu pracy nie wychodzi mi 1/25 tego wymiaru urlopu tylko 6,4/200? tak dobrze rozumiem? :) co w konsekwencji oznaczałoby że biorąc 5 dni urlopu teraz wykorzystam 32 godziny i pozostanie mi 168 godzin (21 dni)?

no to pracodawca niezle chce nas wyrolować bo w sumie każdy wziął w kwietniu po 12 dni i chcą to odjąć dzień za dzień od 26 dni co by pozostawiło 14 dni a powinno być 25-9,6=15,4 czyli o prawie półtora dnia by nas wyrolowali. Czy tak powinno być w 100%? bo chcę na podstawie tego walczyć o swoje...

Na tą chwilę 25-9,6=15,4. Jeżeli przejdzie na nowy rok to z 15,4 zrobi się 16 dni.

dzięki wielkie! :)

U mnie jest identyczna sytuacja i usłyszałam tekst że z 26 dni zabierają mi 3 dni !

Ostatnia edycja:
Nie zabierają. To się dzieje przez zmianę etatu.

Zgadzam się ale nie 3 dni na 3 miesiące

Usłyszałam tekst...policz na spokojnie ile ubędzie a nie polegaj na tym co gdzieś ktoś powiedział....

156156 w swoim temacie masz odpowiedź jak się wylicza urlop

Powrót