Wynagrodzenie za urlop w UK

• Autor wątku Autor wątku poniaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poniaty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Urlop w Anglii

Wysłany: Dzisiaj o 16:23
Temat postu: Urlop w Anglii

--------------------------------------------------------------------------------

Pracuje 1 miesiac w angielskiej firmie, mam umowe na stale. Pod koniec miesiaca zamierzam jechac na urlop 2- tygodnie i zmienic prace......
Bo znalazlem lepsza prace i chce ja zaczac 1 sierpnia.
Czy jest to legalne,wykorzystac HOLIDAY- e ( płatne) i odejsc..

Każdemu pracownikowi na Wyspach przysługują cztery tygodnie płatnego urlopu wypoczynkowego rocznie, przy czym pracownik ma prawo do nieprzerwanego urlopu trwającego nie mniej niż tydzień. Prawa do płatnego urlopu nabywa się w Anglii już pierwszego dnia pracy, przy czym pracownicy, którzy przepracowali okres krótszy niż rok, mają prawo do odpowiednio krótszego urlopu. Jeśli np. przepracowałeś trzy miesiące, masz prawo do jednego tygodnia płatnego urlopu wypoczynkowego. Długość urlopu, w przeciwieństwie do polskiego prawa pracy, nie zależy w Wielkiej Brytanii od stażu pracy.O planowanym urlopie musimy powiadomić pracodawcę w terminie wcześniej z nim ustalonym. Jeśli takich ustaleń nie było, pracownik ma obowiązek poinformować pracodawcę o urlopie w terminie nie krótszym niż dwukrotność urlopu. Czyli, jeśli bierzemy urlop na tydzień, musimy poinformować o tym szefa co najmniej dwa tygodnie wcześniej. Pamietaj,ze obowiazuje Cie rowniez okres wypowiedzenia. Nie mozesz tak po prostu nie przyjsc po urlopie do pracy. Przeczytaj w umowie jaki masz okres wypowiedzenia i jakie konsekwencje poniesiesz za zerwanie kontraktu.

urlop w UK

Witam , mam pytanie odnośnie prawo do urlopu w UK, oto pracuje w restauracji w Londynie na part-time ( pół etatu), taką mam umowę ,że mam pracować 20 godzin tygodniowo, fakt jest taki, że raz pracuje 12 godzin innym razem 28 godzin, pracuję już pół roku . Pytanie jest takie : ile dni urlopu rzysługuje mi po tym czasie zatrudnienia i jaką ilość godzin powiniwn mi policzyć pracodawca za każdy dzień urlopu? Proszę o odpowiedz, pozdrawiam.

W tym dziale zajmujemy się wyłącznie polskim prawem pracy.

Płatny urlop w Anglii

Witam. Jestem zatrudniona przez agencję pośrednictwa pracy w Anglii od 27 maja 2008 r. w tym czasie nie wykorzystałam ani jednego dnia płatnego urlopu, ale byłam raz 2 tygodnie na urlopie oraz kilka razy opuściłam dzień z powodu złego samopoczucia itd. Teraz kiedy zbliża się koniec roku i chcę dostać moje pieniądze za niewykorzystany płatny urlop, pracodawca mówi mi że musi podliczyć wszystkie dni kiedy nie było mnie w pracy, i że dopiero wtedy uzna ile pieniędzy mi się należy. Czy ma do tego prawo ? Czy może odliczyć mi każdy dzień kiedy nie było mnie w pracy, skoro ustawowo przysługuje każdemu pracownikowi 20 dni płatnego urlopu w ciągu roku ? Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ nie mogę nic znaleźć na ten temat w internecie.

Jak liczy się urlop w Anglii,jeśli pracuje się 7 dni w tygodniu?Czy sobote i niedziele też liczy się do urlopu?

w UK nie jest legalne pracowac 7 dni w tygodniu. musisz miec przynajmniej jeden dzien wolny. jezeli pracujesz 7 dni w tygodniu po 8 godzin to twoj pracodawca lamie prawo.

RE: Płatny urlop w Anglii

Od 1 października 2007 r., ustawowy limit został zwiększony do 24 dni, ale równocześnie sprecyzowano, że pracodawca może wliczyć w ten okres także dni wolne od pracy. Oznacza to, że traktując wszystkie 8 obecnie obowiązujących dni wolnych jako część urlopu przysługuje nam jedynie 16 dni do wykorzystania jako typowy urlop wypoczynkowy. Pamiętaj, ze mowa jest o przepracowanym roku, jeżeli nie przepracowałaś jeszcze pełnego roku należy Ci się mniej dni urlopowych adekwatnie do przepracowanych dni.

Ostatnia edycja:
RE: Urlop w Anglii

od 1 kwietnia z tego co mi wiadomo liczba dni płatnego urlopu została zwiększona do 28 dni. Bez względu na to czy pracujemy na kontrakcie czy przez agencję te 28 dni nam się należą. Na stronie holliday calculator można obliczyć ile nam się tego urlopu należy za dany przepracowany okres

Ostatnia edycja:
RE: Urlop w Anglii

Cze mam pytanko mam nie wykorzystany urlop w angli 2tyg pracuje od marca 2008 do sierpnia 2009 i zmieniam miejsce pracy.czy ten urlop przejdzie mi do nastepnej mojej pracy?? prosze o szybka odp.DZIEKUJE Z GORY

Witam
Mam pytanie, jakie sa zasady wypłacania wynagrodzenia za urlop wypoczynkowy w UK?

rozumiem wszystko, ale czy do obliczenia wynagrodzenia za dni urlopu bierze sie srednia pensje np z poprzednich miesiecy pracy? (ja np w Polsce mam za czas urlopu wyplacane wynagrodzenie ktorego podstawa jest srednia pensja z 3 ostatnich miesiecy).
A konkretnie jesli pracuje w systemie godzinowym, jak obliczyc wymiar godzin z ktorego jest wyplacane wynagrodzenie na urlopie? Czy tez jest brana np srednia przepracowanych godzin w miesiacu za poprzednie miesiace i rozliczona na dni urlopu? czy sa jakies inne zasady?

przepraszam jesi zagmatwalam, ale nie potrafie inaczej tego tematu przedstawic

jesli godziny pracy sa rozne to zwykle jest to srednia obliczana co kwartal.

dziendobry mam problem pracuje dla agencji pracy w angli od kwietnia zeszlego roku w czasie swiat bozego narodzenia mialam urlop z obliczen agencji pod koniec roku powinnam miec dziewiec dni niestety po powrocie nie bylo pracy i w ciagu ostatnich 3 tygoni pracowalam tylko 5 dni urlop wypracono mi dzis za 4 dni urlopu dostalam 128 funtow wedlug mojej stawki godzinowej czyli siedem funtow na godzine ta naleznosc jest tylko za 18,5 godziny pracy agencja twierdzi ze naliczala urlop wedlug tego ile pracowalam w osatnich 7 tygodniach choc urlop powinien byc zaplacony jeszcze w czasie swiat i tydzien po nim czy to wogole jest legalne takie naliczanie wynagrodzienia na urlop???prosze o odpowiedz

Witam!
Pracuję od 3 lat w agencji!
Pracuję minimum 5 dni w tygodniu.
Pracodawca nie chce mi udzielić informacji ile przysługuje mi dni urlopu! Widziałam na liście, że nie którzyś mają wypłacone za 28 dni z góry!
Słyszałam,że jeśli pracuję ponad rok czasu, też mi się tyle należy i mogę wybrać go kiedy chcę, a nie,że muszę sobie wypracować.
Czy to prawda? Proszę o odp.

wyzej podalam linki do informacji na temat urlopu.

wynagrodzenie za urlop

witam
slyszalam, ze podczas urlopu maciezynskiego, naliczany jest takze urlop wypoczynkowy. czy to prawda, ze nalezy mi sie wyplacenie za urlop w pelnym wymiarze?
zostaly mi jeszcze 2 miesiace bezplatnego urlopu (platny juz wykorzystalam)
jak poinformowac o tym pracodawce?

RE: wynagrodzenie za urlop

oczywiscie, ze tak - bedac na urlopie macierzyńskim masz pelne prawa pracownicze.

urlop w Anglii

Będę wdzięczna za informację, jaki jest wymiar urlopu (w Anglii) jeśli umowa jest określona na 24 godziny tygodniowo (łącznie z sobotą), po 4 godziny dziennie? Czy za roboczą sobotę przewiduje się jakieś dodatkowe dni (godziny) wolne?

Powrót