Wynagrodzenie za urlop w UK

• Autor wątku Autor wątku poniaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: urlop w Anglii

urlop w uk wynosi obecnie 28 dni poczytaj posty wyzej tam jest podany kalkulator , na ktorym mozna obliczyc swoj urlop

Ostatnia edycja:
RE: Urlop w Anglii

Jeszcze jedno pytanie uzupełniające, jeśli można - czy 8 dni Bankholidays wlicza się do urlopu, bo mój partner ma w umowie zapisane: 4 tygodnie urlopu + bankholidays (ustnie został poinformowany, że tydzień urlopu to według nich 5 dni (czyli 20 + 8 bankhol.), a więc za każdą sobotę też musi brać dzień urlopu). De facto więc jego faktyczny urlop skraca się do 3 tygodni z kawałkiem. Według kalkulatora natomiast powinien mieć nawet 32 dni. Czy jest podstawa do odwoływania się?

RE: Urlop w Anglii

cos zle wypelniasz - nie moze miec 32 dni skoro najwiecej jest 28 :) no i przede wszystkim liczy sie to co w umowie bank......wliczaja sie w urlop poczytaj wyzej o zmianach

Witam mam pytanie pracuje dla firmy od 1,5 roku na full time od listopada2009r przejela nas nowa firma na zasadach takich samych ,w poprzedniej firmie urlop wyplacany mialem z gory, w tym roku wniosek zlozylem w styczniu na (na maj-czerwiec)lacznie18 dni i zostal zaakceptowany przez mojego przelozonego, na dzien dzisiejszy dowiedzialem sie ze ta firma ktora nas przejela ustalila sobie ze od kwietnia tego roku bedzie naliczala nam urlop na zasadzie przepracowanych miesiecy nie informujac jak dotad nikogo (wyszlo po pierwszych pracownikach co byli teraz na urlopach nie wyplacili pieniedzy)prosze o odpowiedz jak to jest z tym urlopem

Chcialbym odzyskac pieniadze za urlop.Problem polega na tym ze moje obliczenia niepokrywaja sie z obliczeniami pracodawcy.Przepracowalem 8 pelnych miesiecy w tej pracy,sam sie zwolnilem z powodu malej ilosci godzin jakie mogli mi zaproponowac i podliczylem ilosc godzin jakie przepracowalem przez ten okres czyli 960 godzin i po moich obliczeniach wyszlo mi ze powinien mi zaplacic za 116 godzin urlopu[http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Employees/Timeoffandholidays/DG_10034642] podstawe do obliczenia wziolem z tej wlasnie strony powyzej,a z jego obliczen wynika ze nalezy mi sie tylko 24 godzi urlopu.Niemam pojecia jak on to sobie policzyl.Czy nieprzepracowanie pelnego roku u jednego pracodawcy ma na to wplyw.W Angli pracuje od 2004 roku i to praktycznie po miedzy pracami nie mialem wiekszej przerwy jak 1,5 miesiaca.A w umowie z tym pracodawca mam ze nalezy mi sie 5,6 tygodnia urlopu w roku zadnych innych precyzyjnych zastrzezen co do urlopu w umowie nie ma.Chcialbym wiedziec na czym sie opierac i gdzie w razie czego moglbym szukoac pomocy w odebraniu naleznosci za wakacje.Dziekuje z gory.

urlop w UK

Witam wszystkich! :) Mam pytanie odnośnie urlopu w Wielkiej Brytanii... mianowicie - pracuję w angielskiej restauracji od początku października 2010 roku na full-time, obecnie w czerwcu chcę wykorzystać 3 tygodnie urlopu. Początkowo miały to być dwa tygodnie, ale mi przedłużono o tydzień przez mojego managera-dobrego kolegę-Polaka po konsultacji z head chefem również koleżanką z Polski (nie bez powodu o tym piszę). Problem polega na tym, że zostałem niedawno poinformowany, iż firma może mi nie zapłacić za cały urlop (tylko za tyle dni ile mi mi wychodzi po 2 miesiącach pracy) o czym nie wiedziałem kiedy mi proponowano ten urlop:mad:. Mam już zarezerwowane bilety lotnicze, plany na urlop... Gdybym wiedział o tym wcześniej to bym się nie zgodził na przedłużenie urlopu. Czy firma może w ten sposób postąpić? Czy jeżeli moi "przełożeni" wiedzieli o tym fakcie i celowo mnie nie poinformowali, to mogą ponieść za to jakąś odpowiedzialność? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję:ok:.

Witam!
Potrzebuje rady w sprawie okresu wypowiedzenia w anglii. Pracuje w kateringu juz 3 miesiace. Mam teraz 5 dni (off) wolnego. Czy one liczá sie do okresu wypowiedzenia? poniewaz dostalam inna prace i chcialabym zaczac jak najpredzej. Z góry dziékuje.

Informacje na ten temat powinnas miec zawarte w umowie o prace. Zazwyczaj po tak krotkim okresie czasu obowiazuje tygodniowe wypowiedzenie z pracy. Musisz to zrobic pisemnie i wreczyc pracodawcy.

Witam .

Pracowałem w firmie w Anglii przez 8 miesięcy na kontrakcie w okresie od 08.2008 do 04 2009 .

- Pytanie pierwsze na umowie mam napisane Hoiday Entitlement 20 Day .
To znaczy że niezależnie od tego ile pracuję przysługiwało mi 20 dni płatnego urlopu .

-kolejne pytanie jeżeli nie wypłacili mi wszystkich dni przysługiwanych nie czy jeszcze mogę się ubiegać o wypłacenie ich . Ewentualnie wytoczyć proces w sądzie pracy .

Dopatrzyłem się że na ostatnim payslipe nie mam zaznaczone że wypłacono mi za dni urlopowe .

Sporo czasu minęło , jaki set okres do przedawnienia czy nie 5lat ?

Dzięki

Ostatnia edycja:
Dodam że zostałem dyscyplinarnie zwolniony .

Urlop i bankholiday w anglii

Mam takie pytanie.
W kontrakcie mam napisane że mam 21 dni płatnego urlopu i bankholiday
" You are entitled to 21 days paid holiday each holiday year and public holidays". Przez 6 lat pracodawca wywiązywał sie z kontraktu. Tym razem pracodawca powiedział ze należy mi sie tylko 28 dni w tym wliczony bankholiday.
Problem zaistniał gdy okazało się że w zeszłym roku było 10 dni bankholidays a nie jak zwykle 8. Teraz pracodawca twierdzi że nie musi płacić mi za bankholidays.
Po czyjej stronie jest prawo.
Proszę po poradę

Mam pytanko. Pracuję przez agencję od wrzesnia 2012 r. Do końca ubiegłego roku podatkowego agencja wypłacała pieniadze za urlop po wypracowaniu urlopu. Jak powinno się teraz liczyć wynagrodzenie za urlop, czy od nowego roku podatkowego mogę wziąć płatny urlop już np w czerwcu czy muszę go najpierw wypracować? I w jakiej wysokości powinien być wypłacony urlop, za stawkę najniższą 6,19 czy za średnią stawkę godzinową z ostatnich 12 tygodni (pracuję również w godzinach nocnych, które są płatne więcej)?

A jaki zapis jest w kontrakcie odnośnie holiday?

Witam mam problem
Moze opisze dokladnie o co chodzi pracowalam w malym sklepie na umowie part time ktora mam jest napisane czarno na bialym ze pracuje 16 godzin tygodniowo czy nalezy mi sie jakis holidey platny a pracowalam tam pelny rok wlacznie ze wszystkimi bank holidey jak bralam dni wolne to nie stety mialam nie platne.teraz jak chce zmienic prace to szef powiedzial ze mi sie nic nie nalezy.Dodatkowo zwolnil mnie nie dajac mi zadnego paieru o wypowiedzenie o prace czyli nie mam i pacy i pieniedzy po prostu zero
Prosze jakoa kolwiek pomoc :(

a tak z zycia wziete oparte na faktach autentycznych nie stety , przypadek gdy jest stala umowa o prace 100% legal na czas nie okreslony w firmie prywtnej brazna zwiazana z gastronomia po okolo roku czasu pracy , pracownik bierze zaplanowany urlop - wszytko cacy i sa 2 warianty
1) facet zosteje zwolniony w trakcie trwania urlopu o czym jest poinfomowany telefonicznie
2)facet przyjezdza z urlopu i w 1 dzien po powrocie zostaje zwolniony z blahego powodu

pytanie brzmi jakie prawa ma pracownik, co "mozna zrobic" pracodawcy??

w 1 ) jak i w 2) przypadku ???
cos slyszalem ze ktos zglaszal ale pracodawca "olewa" sprawe i wyszlo na to ze nic mu nie "zrobili "

urlop

Witam. mam pytanie moze ktos mi pomoze.
Ile przysluguje mi dni urlopu?

pracuje bez kontraktu ale wszystko legalnie. pracuje 5 dni w tyg z tym ze czwartki i poniedzialki mam wolne a nie weekendy. jak wiadomo wszelkie bank holidays sa w poniedzialki. stad pytanie. czy doliczyc moge to do uropu? bo np kolezanka nie pracuje we wtorki i srody czyli tez 2dni wolne ale poniedzialki pracujace ma i ona mize muec wliczobe to do urlopu?
ile w ogole dni urlopowych przysluguje pracownikowi? slyszalam ze28 zas u mnie mowia ze 21 i nie wiem na jakiej podstawie.

pozdrawiam.

Od 1 kwietnia 2009 roku wszyscy pracownicy mają ustawowe prawo do przynajmniej 5,6 tygodni płatnego corocznego urlopu (to jest 28 dni płatnego urlopu, jeśli pracujesz przez pięć dni w tygodniu).
Aby obliczyć liczbę przysługującyc dni urlopu pomnóż liczbę dni, w które pracujesz na tydzień przez 5,6

Jeżeli pracodawca twierdzi,że przysługuje Ci tylko 21 dni poproś o wyjaśnienie.

Powrót