Wynagrodzenie za urlop w UK

• Autor wątku Autor wątku poniaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Super, dzięki. Pracuje 5 dni w tygodniu. Dzięki wielkie :)

Witam mam takie pytanie pracuje przez agencje,dostalam tydzien urlopu po przepracowaniu 3 miesiecy,ale nie dostalam pieniedzy za urlop.Pracuje bardzo duzo bo mam albo 53godziny na tydzien albo ponad 60 godzin a mam 6,31 brutto ile nalezy mi sie za urlop,Z gory dziekuje za informacje.

Jolasia61 napisał:
Witam mam takie pytanie pracuje przez agencje,dostalam tydzien urlopu po przepracowaniu 3 miesiecy,ale nie dostalam pieniedzy za urlop.Pracuje bardzo duzo bo mam albo 53godziny na tydzien albo ponad 60 godzin a mam 6,31 brutto ile nalezy mi sie za urlop,Z gory dziekuje za informacje.

Sprawdz czy dali Ci urlop platyny czy bezplatny.

U nas jest troche dziwnie bo to jest Agencja Hinduska boss nie mowi po Polsku inni dostaja za tydzien urlopu 100f a inni 150f jestesmy legalnie zatrudnieni.Odprowadzane sa wszystki skladki tylko nie rozumiem dlaczego jest taka roznica w placeniu za urlopy,bo ja nic nie dostalam.

Nie ma znaczenia czy mowia po polsku czy tez nie - najwazniejsze zeby po angielsku mowili - sprawdz umowe co mowi o urlopie, jezeli uwazasz ze cos jest nie tak zapytaj.

Ja pracuje w hotelu i hotel postanowil zmienic okres rozliczeniowy za holiday od listopada do pazdziernika a wczesniej bylo od kwietnia do marca czy to jest zgodne z prawem prosze o odpowiedz.

Dzień dobry.
Chciałbym poruszyć pewną kwestię, z którą się spotkałem, oczywiście w UK.
Pracodawca określił zasady brania urlopów przez pracowników. Wyznaczył miesiące w których można brać urlop i jednocześnie ilu pracowników w danym miesiącu taki urlop może wziąć oraz wyznaczył także miesiące, w których urlopu nie może wziąć żaden pracownik.
Pracownicy wypisują wniosek o urlop, z zachowaniem narzuconych przez pracodawcę wytycznych, uzyskują urlop i z niego korzystają, po czym nie otrzymują wynagrodzenia za ten urlop w pełnej wysokości.
Pracodawca, wynagrodzenie za urlop, wypłaca proporcjonalnie do przepracowanego okresu. W związku z tym, pracownik, który wykorzystał dziewięć dni urlopu, otrzymuje wynagrodzenie np. za cztery dni urlopu, gdyż tak wyszło z wyliczeń proporcjonalności dni urlopu, do przepracowanego okresu, natomiast za te pozostałe pięć dni za wykorzystany już urlop, pracodawca wypłaca sukcesywnie w kolejnych miesiącach doliczając do każdej wypłaty wynagrodzenia.
W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem byłoby wnioskować o urlop pod koniec roku, gdyż to daje jakąś tam pewność, otrzymania wynagrodzenia za wszystkie dni przebywania na urlopie.
Jednak taką sytuację wykluczają warunki odnośnie urlopów, jakie określił pracodawca.
Sytuacja ta, dotyczy wszystkich pracowników, zarówno w pierwszym roku pracy, jaki w kolejnych latach. Taki system jest stosowany.
Czy takie działanie pracodawcy jest zgodne z prawem?

Powrót